Razstrupljanje telesa: Ali telo še zmore samo?

Telo je danes, bolj kot v preteklosti, obremenjeno s škodljivimi snovmi. Čeprav kemijsko onesnažujemo okolje (že vsaj) od začetka industrijske revolucije, se je sproščanje kemijskih spojin v okolje v zadnjih 50 letih izrazito povečalo. 

Razstrupljanje telesa: Ali telo še zmore samo? (foto: PROMO) PROMO
11. 5. 2022 | Promocijsko sporočilo

Človek je po nekaterih ocenah sposoben izdelati več kot 350 tisoč kemikalij oz. kemijskih zmesi, ki do nedavnega niso obstajale. Samo v ZDA v povprečju izdelajo 1.500 novih spojin na leto. Njihove uporabe pogosto ne podpira ocena tveganja, zato se škodljivi učinki na okolje in živa bitja pokažejo šele čez leta ali desetletja.

Prisotnost industrijskih kemikalij ali njihovih ostankov lahko zaznamo v krvi in tkivih ljudi vseh starostnih skupin, izjema niso niti dojenčki. Kopičenje strupenih kemijskih spojin v jetrih, ledvicah in maščobnem tkivu pa je krivo za različna kronična obolenja.

Tudi pri normalni presnovi nastajajo škodljive snovi, ki jih telo presnovi in izloči. Za presnavljanje strupov večinoma poskrbijo jetra, za njihovo izločanje pa ledvice. Pomembno vlogo pri izločanju škodljivih snovi iz telesa imajo tudi črevesje, koža, pljuča in limfni sistem.

Razstrupljanje v jetrih poteka grobo gledano v treh stopnjah. V prvi stopnji imajo ključno vlogo encimi iz skupine citokromov P450. Ti omogočajo delno pretvorbo toksinov v vmesne produkte, iz teh pa v drugi stopnji nastanejo manj škodljive vodotopne snovi, ki jih telo v zadnji stopnji izloči skozi ledvice. V reakcijah prve stopnje nastaja veliko kisikovih prostih radikalov, ki lahko poškodujejo jetra. Za zaščito so zato nujno potrebni antioksidanti. V jetrih nastaja tudi žolč, ki je pomemben za presnovo maščob. Za učinkovito izločanje presnovnih produktov toksinov je treba zagotoviti zadostno tvorbo in aktiven pretok žolča.

Kako lahko pomagajo zdravilne rastline

Hranila, ki jih vnašamo v telo, so eden ključnih dejavnikov, ki prispevajo k zdravju. Dokazano je, da je uživanje rastlinsko bogate hrane povezano z nižjim tveganjem za pojav kroničnih bolezni. Vedno več raziskav tudi kaže, da prehrana, bogata z rastlinskimi metaboliti, kot so npr. polifenoli, zmanjša negativne učinke okoljskih onesnaževalcev. 

Med zdravilnimi rastlinami, ki jih tradicionalno uporabljamo pri nas, imata potencial za zaščito jeter zlasti pegasti badelj in artičoka

Kot že omenjeno, so za reakcije pretvorbe toksinov v jetrih nujno potrebni antioksidanti, ki preprečijo peroksidacijo lipidov, poškodbe DNA in proteinov. Prehrana, ki vsebuje veliko sadja in zelenjave, je posebej koristna prav zato, ker zagotovi dodaten vnos antioksidantov in s tem prispeva k zmanjšanju oksidativnega stresa. Antioksidativno delovanje imajo poleg vitaminov C, E in karotenoidov tudi številne zdravilne rastline: ingver, kurkuma, regrat (list), artičoka, rman, navadna breza (list) …

Zdravilne rastline lahko podprejo telo tudi na poteh izločanja ostankov toksinov prek prebavil in izločal iz telesa. Nekatere povečajo tvorbo žolča (meta), druge spodbujajo njegovo izločanje v dvanajsternik (regrat - korenina, rumeni svišč). Za podporo ledvic se tradicionalno uporabljajo listi breze, ki prispevajo k povečanemu nastajanju urina, za list regrata in koprivo pa je poznano, da delujeta diuretično

Dolgoletne pozitivne izkušnje in spoznanja iz tradicionalne uporabe zdravilnih rastlin nam nudijo zelo dobro osnovo, da lahko telo ob vedno večji obremenjenosti s toksičnimi snovmi, podpremo na vseh točkah njihove pretvorbe in izločanja iz telesa. Če si pri tem pomagamo s prehranskimi dopolnili, naj bodo ta iz ekološko pridelanih rastlin. Eden takšnih je zeliščni tonik Floradix Detox BIO, ki vsebuje 14 rastlinskih izvlečkov (pegasti badelj, artičoka, regrat, kopriva, kurkuma, ingver, rman, breza, poprova meta, rumeni svišč, rožmarin, zeleni čaj, figa sliva) in vitamin C iz acerole. Našteti izvlečki delujejo na različnih ravneh: prispevajo k normalnemu delovanju jeter in črevesja, podpirajo proces razstrupljanja telesa, pripomorejo k dvigu energije in zmanjšanju utrujenosti. Vitamin C prispeva k zaščiti celic pred oksidativnim stresom in k sproščanju energije pri presnovi.

Izdelek je na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah. 
Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.