Rdeči čaj greje, zeleni hladi

Prav hrana ključno učinkuje na organizem. Kitajski nauk o prehrani živil ne razčlenjuje po njihovih sestavinah (denimo vitaminih, mineralih), temveč po njihovem celotnem delovanju na organizem.

9. 10. 2013

Živila, ki grejejo in hladijo

Delijo jih po petih elementih – vodi, lesu, ognju, zemlji, kovini – in po njihovem toplotnem učinku. Tako razlikujemo živila, ki grejejo in hladijo.

Vsi že dobro vemo, da z načrtno, lastnemu tipu prilagojeno ustrezno prehrano, lahko pravočasno preprečimo duševne in telesne težave.

»Zmrzljivi ljudje bi morali pri prehrani paziti vse poletje,« svetuje dr. Wu Lingling.

»Koristno je denimo tudi vedeti, da denimo rdeči čaj greje, zeleni hladi. Ljudem, ki ravno ne prekipevajo od vročine, odsvetujem uživanje sladoleda, ker to predstavlja vdor mraza v želodec in črevesje. Primernejše je, da posegajo po grozdju, rozinah, češnjah, toplo je granatno jabolko, zelo vroče so pomaranče pa denimo govedina in jagnjetina.«

Tudi zelišča so razdelana po petih okusih

Vsak okus lažje prodira v en organ; denimo grenek okus lažje prodre v jetra, jih spodbuja in krepi.

Kaj greje? Odličen za črevesje je česen, topel je tudi ingver. »Omenjena živila uživamo v treh najbolj vročih dneh, pravzaprav jih lahko uvrstimo na jedilnik dva dni prej in dva dni potem, najbolje krepčilno delujejo dopoldan.«

Na kratko: topel tip človeka se v osnovi zdravi s hrano in zelišči, ki hladijo, pri težavah naj se izogiba vroči in preveč začinjeni, močni hrani, hladen tip človeka pa z jang prehrano (in z izogibanjem hladni hrani in pijači). Torej: tisti, ki jih rado zebe, morajo jesti toplo, in obratno!

Center za tradicionalno kitajsko medicino; www.centertkm.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri