Brezmesna verzija bolonjske omake, ki je primerna tudi za tiste, ki imajo težavo z glutenom ali sojo. Cvetačno "meso" je super rešitev!
* Cvetačno "meso" se odlično obnese v omakah, za testo za pico, v polpetih, v lazanji, v pastirjevi piti...
Za 4 osebe:
- 2 pesti cvetačnega mesa (nekje polovica cvetače)
- 4 paradižniki, lahko kakšen več – zmikasn s paličnim v omako
- Korenje narezano na koščke
- Sveža paprika narezana na koščke
- 1 žlica paprike v prahu
- 1 čebula
- Začimbe: majaron, peteršilj, bazilika, drobnjak, česen, poper, sol, po želji čili
- Olje
Priprava:
Cvetačo zmeljemo na male koščke, jo posujemo po pekaču, ki ga pokrijemo s peki papirjem, solimo, dodamo rdečo papriko in lahko nekaj česna.
Pekač segrejemo na 200˙C in cvetačo pečemo dobrih 30 minut, da se malce izsuši.
Je pa veliko odvisno od pečice. Vsekakor ga je potrebno lepo razporediti po pekaču, da ima dovolj prostora.
Rdečo papriko lahko tudi izpustite.
Na olju zarumenim čebulo, dodam narezano korenje, prepražim in na blagem ognju dušim 10 minut. Nato dodam vse ostale sestavine in kuham še dobrih 10 minut.
Omako prelijemo po želenih testeninah, rižu, piri, ješprenju...
To je vse.
Dober tek!