Miklavž bo kmalu pričel s peko piškotov. Pripravili smo recept, ki je kot nalašč za decembrske dni. Ne vsebuje jajc, mlečnih izdelkov ali rafiniranih sladkorjev.
Sestavine:
- 2 1/3 skodelice pirine moke
 - 1 čž pecilnega praška (iz vinskega kamna)
 - 1 čž soda bikarbone
 - ½ čž himalajske soli
 - 1/2 skodelice kokosovega olja (ali več po potrebi)
 - 2 čž mletega ingverja
 - 2 čž cimeta
 - 1 čž kardamoma
 - ¼ čž muškatnega oreščka (namesto navedenih začimb lahko uporabimo tudi začimbo za medenjake)
 - ščep vanilije v prahu
 - 6-7 žlic javorjevega sirupa
 - 2-3 žlice melase
 - 3-4 žlice rastlinskega mleka (ali več po potrebi)
 
Iz vseh sestavin zamesimo testo. Po potrebi dodajamo tekočino ali moko. Pustimo nekaj časa, razvaljamo in z modelčki za piškote izrežemo piškote. Položimo na peki papir. Pečemo nekje 10-12 minut na 180 stopinjah C.
Bela glazura za dekoracijo:
- ½ lončka namočenih in zmiksanih indijskih oreščkov
 - 1 ½ žlice kokosovega olja
 - 1 žlica kakavovega masla
 
Namočene indijske oreščke in stopljeno olje in maslo zmiskamo v gladko maso in s pištolo za izdelovanje okraskov okrasimo piškote. Na koncu lahko pomočimo še v stopljeno čokolado.
Poskusite še:
                
            