Recept: Lazanja z bučkami in vegansko bešamel omako

21. 1. 2018
Recept: Lazanja z bučkami in vegansko bešamel omako (foto: profimedia)
profimedia

Recept za vegansko lazanjo z bučkami. 

Sestavine 

Za "A4 format" pekač uporabimo (ali pa za 4 manjše porcijske pekače):

  • 2 paketa (skupaj 500g) testa za lazanje ali pa ga naredim doma (domač je neprimerno boljši)

  • 4 bučke, narezane na kolobarje in popečene z vseh strani v ponvi z oljem

  • 150g indijskih oreščkov

  • 1 žlica koruznega škroba

  • ščep kajenskega popra (po želji)

  • ščep kurkume

  • 2 žlici kvasnih kosmičev

  • 2 paradižnika, ki ju narežem na tanke kolobarje

  • sol, poper, česen

Bučke z obeh strani popečemo na olju. Solimo jih proti koncu, ko že imajo barvo. Damo jih na stran in se lotim priprave omake "sir"/bešamel.

"Sir"/Bešamel«:

Indijske oreščke namočim v toliko vode, da je v razmerju 1 enota oreščkov, dve enoti vode ali rastlinskega mleka. Namočene pustimo 2 uri. Nato vodo odlijemo in dodamo 4 dcl vode, dobro zmeljemo s paličnim mešalnikom. Dodamo 1 žlico koruznega škrba, kvasne kosmiče, ščep kurkume in solimo. Ponovno premešamo s paličnim mešalnikom. Dodamo še kajenski poper.

Nato prelijemo v posodo in zavremo, ob stalnem mešanju in blagem ognju vremo nekje 3-4 minute. Če je masa pregosta (nekako gostota mase za "šmorn", malce gosteje kot za palačinke), dodam vodo, če je preveč tekoča, pa še malce koruznega škroba.

Ti, ki so danes mladi, bodo živeli sto let

V pekač damo 0,5 cm omake, čez položimo testenine (lazanje), obložimo s popečenimi bučkami in prelijem z omako, ponovimo še enkrat. 

Na vrhu damo na tanko narezane paradižnike in lazanjo prelijem z 2 dcl vode (v A4 format pekač) oz. dodamo vode do 0,5cm pod robom. Čez vse damo še malce omake.

Lazanjo pečemo pri 180°C 35-45 minut.

Zraven postrežemo skleda zelene solate.

Dober tek.

Recept: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno

Poskusite še: