Recept za vegansko lazanjo z bučkami.
Sestavine
Za "A4 format" pekač uporabimo (ali pa za 4 manjše porcijske pekače):
-
2 paketa (skupaj 500g) testa za lazanje ali pa ga naredim doma (domač je neprimerno boljši)
-
4 bučke, narezane na kolobarje in popečene z vseh strani v ponvi z oljem
-
150g indijskih oreščkov
-
1 žlica koruznega škroba
-
ščep kajenskega popra (po želji)
-
ščep kurkume
-
2 žlici kvasnih kosmičev
-
2 paradižnika, ki ju narežem na tanke kolobarje
-
sol, poper, česen
Bučke z obeh strani popečemo na olju. Solimo jih proti koncu, ko že imajo barvo. Damo jih na stran in se lotim priprave omake "sir"/bešamel.
"Sir"/Bešamel«:
Indijske oreščke namočim v toliko vode, da je v razmerju 1 enota oreščkov, dve enoti vode ali rastlinskega mleka. Namočene pustimo 2 uri. Nato vodo odlijemo in dodamo 4 dcl vode, dobro zmeljemo s paličnim mešalnikom. Dodamo 1 žlico koruznega škrba, kvasne kosmiče, ščep kurkume in solimo. Ponovno premešamo s paličnim mešalnikom. Dodamo še kajenski poper.
Nato prelijemo v posodo in zavremo, ob stalnem mešanju in blagem ognju vremo nekje 3-4 minute. Če je masa pregosta (nekako gostota mase za "šmorn", malce gosteje kot za palačinke), dodam vodo, če je preveč tekoča, pa še malce koruznega škroba.
V pekač damo 0,5 cm omake, čez položimo testenine (lazanje), obložimo s popečenimi bučkami in prelijem z omako, ponovimo še enkrat.
Na vrhu damo na tanko narezane paradižnike in lazanjo prelijem z 2 dcl vode (v A4 format pekač) oz. dodamo vode do 0,5cm pod robom. Čez vse damo še malce omake.
Lazanjo pečemo pri 180°C 35-45 minut.
Zraven postrežemo skleda zelene solate.
Dober tek.
Recept: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno
Poskusite še:
Novo na Metroplay: "Dezinformacije so povsod" | N1 podkast s Suzano Lovec