Recept: Mandljev kolač

5. 2. 2017
Deli

Preprost biskvitni kolač s kremo. 

Biskvit: 

Za pekač 35x25

  • 2 dcl pirine moke 
  • 0,5 dcl koruznega škroba
  • 1 dcl mletih orehov
  • 0,5 dcl kokosovega sladkorja (
  • 2 (1,5) dcl ovsenega mleka ali katero koli drugo tekočino, če je tekočine premalo, jo še dodajte, veliko je odvisno od moke
  • 0,5 dcl sezamovoega olja 
  • 1 bio pecilni prašek
  • Ščep kurkume
  • Lupinico ene bio limone 
  • 1 žlička lešnikovega namaza

Namaz in preliv:

  • Ovseno mleko
  • 3 sojine smetane: 2 sojini stepemo z mandlji, eno pustimo »belo«
  • Lističi mandljev
  • Mleti mandlji
  • Lešnikov namaz

V eni posodi zmešamo suhe sestavine, v drugi tekoče. Nato jih združimo.

Maso vlijemo v pekač, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem in papir rahlo naoljili.

Testo z metlico ali žlico razporedimo po pekaču na pribiližno 1 cm debelo. Če testo ne pride čisto do robov, ni nič narobe, pomembno je, da je 1cm debeline. Pečemo na 180˙C med 10-15 minut oz. da je pečeno, preizkusimo z noževo konico.

Biskvit vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi. Ko se popolnoma ohladi, ga obrnemo »na glavo« in odstranimo peki papir. Del, ki je bil prej spodaj, naj bo sedaj zgoraj, ko odstranimo peki papir, po tem delu namočimo biskvit.

Stepemo sojino smetano (2 smetani), ji dodamo lešnikov namaz, mlete mandlje. Po želji sladkamo.

S tem premažemo biskvit. Po vrhu nabrizgamo še belo smetano in posujemo z mandljevimi lističi. Lahko dodamo še malce čokoladnih kroglic.

Vsekakor je pecivo najboljše, če počaka na postrežbo čez noč v hladilniku, pokrijemo ga s folijo, da se zgornji del smetane ne izsuši.

Uživajte. 

Recept: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno

Poglejte si še: 

Novo na Metroplay: O psihiatriji in duševnih motnjah | Anica Gorjanc Vitez