Recept: Martinov burek

Recept: Martinov burek (foto: Jasmina Hrastovec) Jasmina Hrastovec
8. 11. 2019

Zaželela sem si burek in doma sem imela sojin drobljenec. Ker sem včeraj še pekla potico, se mi ni dalo delati vlečenega testa in sem zato uporabila kupljenega, pa je prav tako dober. Nato v hladilniku vidim še domače rdeče zelje. Tudi to bi, dušeno rdeče zelje. Hm, kaj zdaj. Bi burek, bi zelje... Ja nič - burek z zeljem in drobljencem! 

Uporabila sem:

  • 500g vlečenega testa
  • 250 g sojinega drobljenca
  • 500 g rdečega zelja
  • por, čebula, sol, poper, čili, muškat
  • 1 ovsena smetana

Na olju prepražimo por in čebulo ter dodamo na trakce narezano rdeče zelje. Pražimo minuto, zalijemo z malce vode in dušimo toliko časa, da se zelje zmehča. Nato dodamo drobljenec, začinimo in z malce vode podušimo, da se okusi lepo povežejo.

V pekač polagamo najprej 2 plasti testa, ki naj gledata čez rob, da potem na koncu robove zavijemo. Dodamo maso, plast testa, premažemo z ovseno smetano, plast testa in masa... tako nadaljujemo. Zadnja plast sta dve plasti testa. Med vsako plast pokapamo malce olje. Več je olja, bolj je "burekast", manj je olja, manj je masten.

Pečemo pri 180°C približno 40 minut oz. toliko časa, da lepo zarumeni. 10 minut pred koncem peke burek zalijemo z 1 dcl tekočine (lahko zelenjavna jušna osnova, lahko pa le voda) in pečemo še toliko časa, da se tekočina prevre.

Recept: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno ter Nikina KUHALNICA