Recept: Omaka z jurčki in žajbljem

26. 9. 2017
Deli
Recept: Omaka z jurčki in žajbljem (foto: Jasmina Hrastovec)
Jasmina Hrastovec

Trenutno je v gozdu gob v izobilju, zato je sedaj odličen čas, da si privoščite sveže jurčke v omaki z žajbljom ter s pirinimi njoki. Jurčki meddrugim vsebujejo veliko selena in vitamina B3.

Za 4 krožnike: 

  • 200g očiščenih in narezanih jurčkov (lahko dodate tudi lisičke)
  • 2 šalotki
  • česen
  • sol, poper
  • drobnjak, peteršilj, majaron (lahko izpustite), lovor, žajbelj
  • 2 žlici koruznega škroba
  • 2 dcl vode ali rastlinskega napitka (sojino, ovseno...)
  • 1 dcl sojinega jogurta
  • olje
    Za okus lahko dodate tudi nekaj kvasnih kosmičev, vendar ni potrebe.

Na olju zarumenimo drobno narezano šalotko in ji dodamo gobe. Pražimo jih nekje 5-10 minut na blagi temperaturi (odvisno, kako velike koščke gob ste dodali). Nato dodamo koruzni škrob, dodobra pomešamo, zvišamo temperaturo in dodamo sojino mleko ali vodo. Ko zavre, če je pregosto, dodamo še malce vode. V omako damo vejico žajblja, lovor, majaron in v pokriti posodi kuhamo 10 minut. Na koncu dodamo še preostale začimbe, česen in sojin jogurt.

To je osnovna omaka, ki jo lahko postrežemo z njoki, rižem ali k seitanovim zrezkom in krompirjem, k polenti...

Mi smo jo postregli s pirinimi njoki.

Dober tek!

Recept: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno

Za sladico pa pripravite: Rižev narastek s hrustljavo skorjico

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan