Recept: Presna orehova potica

Presna potica z vonjem in okusom po velikonočnih praznikih. 

Recept: Presna orehova potica (foto: profimedia) profimedia
27. 3. 2018

Za vse, ki vam je bil všeč recept za presno kokosovo potico pa bi raje pripravili orehovo, ki je najbolj tradicionalna velikonočna potica… Tista z več nadeva kot testa, s »škorjo«, ki je odstopila in se na določenih delih malce preveč zapekla, ampak kljub temu popolnega okusa. In to je tisto bistveno… Tisto, zaradi česar se velikonočnih praznikov vedno spominjam z nasmehom.

Ker pa se mi zdi, da je tradicionalen recept za orehovo potico že izpiljen do popolnosti, sem se odločila, da pripravim presno, malo bolj zdravo različico. Iskala sem predvsem tisti pravi okus, ki je pri originalni potici. In potrditev, da mi je uspelo, sem dobila v trenutku, ko sem v nadev umešala vse sestavine. Vonj. Tisti vonj. Točno tak, kot se ga spomnim, ko je mami pripravljala orehovo potico in sem bila od treh sester vedno prva v vrsti z žlico za ostanke. To je to. Vonj za spomine! Naredite si nekaj dobrih letos.

SESTAVINE ZA »TESTO«

  • 150 g blanširanih mandljev
  • 150 g svetlih rozin

Dobila sem domače mandlje in nisem bila ravno navdušena nad dejstvom, da jih moram še olupiti. Ampak v bistvu je celoten postopek čisto enostaven. Mandlje 2 minuti namakamo v vreli vodi, potem pa jih odcedimo in speremo s hladno vodo. Vsak mandelj posebej samo stisnemo in ta kar skoči ven iz lupine. Enostavno. Mandlje do drobnega zmeljemo v blenderju in jim dodamo namočene bele rozine. Mešamo dokler ne dobimo homogene zmesi, ki jo damo v hladilnik.

SESTAVINE ZA NADEV

  • 100 g orehov
  • 70 g indijskih oreščkov
  • 10 datljev
  • 60 ml vode
  • 3 kapljice rumove esence

V blenderju zmeljemo orehe in jih pretresemo v posodo. Nato zmeljemo še namočene in odcejene indijske oreščke, dodamo dateljne in rumovo esenco. Postopoma dodajamo vodo, kolikor je potrebno, da je nadev lepo mazljiv (približno 60 ml).
Testo nato zvaljamo na površini 25×35 med dvema peki papirjema in ga premažemo z nadevom. Potico zvijemo in postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi, saj se takšna veliko lepše reže.

Prijetno sladkanje.

Poglejte si še: