Pripravite snežaka iz riževih kroglic in popestrite praznično mizo sebi in svojim najmlajšim.
Sestavine:
- 1 skodelica neskuhanega riža oz. po potrebi (lahko okroglozrnati ali basmati)
- 1 por
- 2-3 naribane korenčke
- 1-2 naribane bučke
- Sveža zelišča: drobnjak, peteršilj oziroma po želji
- Sol, poper, lahko tudi curry začimba
- Sezamovo olje
- Drobtine (lahko uporabimo tudi brezglutenske, ajdove ali pa v sezamova semena)
Postopek:
Skuhamo riž.
Na sezamovem olju prepražimo por, nariban korenček in bučke ter pustimo nekaj minut, da se omehča. Dodamo kuhan riž in željene začimbe (sol, poper, curry, drobnjak...). S paličnim mešalnikom zmiksamo maso, da dobimo gosto zmes, iz katere bomo lahko oblikovali kroglice. Pustimo, da se malce ohladi, da bomo lažje oblikovali. Za snežake oblikujemo različno velike kroglice - 3 različne velikosti. Kroglice povaljamo v drobtinah in/ali v sezamovih semenih.
Pečemo v pečici na 180 stopinjah C približno 20 minut.
Namesto riža lahko uporabimo tudi kvinojo.
Ko so kroglice pečene, jih zapičimo v veliki zobotrebec ("za ražnjiče").
Za dekoracijo uporabimo:
- papriko za snežakovo pokrivalo
- stebla koromača za roke in metlo
- nagljeve žbice za oči in gumbe
- košček korenčka za nos
Postrežemo s paradižnikovo ali gobovo omako oz. po želji.
Poglejte si še:
- Recept: Bučkini polpeti z vegansko kislo smetano
- Recept: Jesenske ameriške palačinke z bučo
- Recept: Božični kolač, ki pogreje
- Praznični recept: Rožičeva potica
- Namaz iz pečene buče
- Recept: Polpeti iz brokolija