Recept: Rižev snežak

23. 12. 2016
Deli
Recept: Rižev snežak (foto: Ana Vehovar)
Ana Vehovar

Pripravite snežaka iz riževih kroglic in popestrite praznično mizo sebi in svojim najmlajšim. 

Sestavine:

  • 1 skodelica neskuhanega riža oz. po potrebi (lahko okroglozrnati ali basmati) 
  • 1 por
  • 2-3 naribane korenčke
  • 1-2 naribane bučke
  • Sveža zelišča: drobnjak, peteršilj oziroma po želji
  • Sol, poper, lahko tudi curry začimba
  • Sezamovo olje
  • Drobtine (lahko uporabimo tudi brezglutenske, ajdove ali pa v sezamova semena)

Postopek:

Skuhamo riž. 

Na sezamovem olju prepražimo por, nariban korenček in bučke ter pustimo nekaj minut, da se omehča. Dodamo kuhan riž in željene začimbe (sol, poper, curry, drobnjak...). S paličnim mešalnikom zmiksamo maso, da dobimo gosto zmes, iz katere bomo lahko oblikovali kroglice. Pustimo, da se malce ohladi, da bomo lažje oblikovali. Za snežake oblikujemo različno velike kroglice - 3 različne velikosti. Kroglice povaljamo v drobtinah in/ali v sezamovih semenih.

Pečemo v pečici na 180 stopinjah C približno 20 minut.

Namesto riža lahko uporabimo tudi kvinojo. 

Ko so kroglice pečene, jih zapičimo v veliki zobotrebec ("za ražnjiče"). 

Za dekoracijo uporabimo:

  • papriko za snežakovo pokrivalo
  • stebla koromača za roke in metlo 
  • nagljeve žbice za oči in gumbe
  • košček korenčka za nos

Postrežemo s paradižnikovo ali gobovo omako oz. po želji. 

Poglejte si še: 

Novo na Metroplay: O psihiatriji in duševnih motnjah | Anica Gorjanc Vitez