Danes si bomo privoščili pito!
Sestavine:
Testo
• 200 g ovsenih kosmičev ali kuhan in zmlet ovsen rižek
• 150 do 200g polnovredne moke
• 3 žlice mletih lešnikov ali orehov
• 3 žlice kokosove moke
• 3 žlice rozin
• 3 žlice koksovega sladkorja
• 0.5 dcl olivnega olja
• 1 vrečka vaniljevega sladkorja ali 1 žlička domačega vaniljevega sladkorja
• kurkuma, ščep soli
• 1,5 dcl vode
• pecilni prašek ali karkoli za vzhajanje dodajajte po želji. Jaz ne dodam, ker imam rada piškotno testo, če želite bolj mehko testo dodajte eno od teh sredstev.
Nadev
• 250 g indijskih oreščkov namočimo za približno eno uro, vodo odlijemo in dodamo novo, toliko, da ravno pokrije oreščke, dodamo par kapljic limone, ščepec soli in zmeljemo v zelo gladko zmes
• slive (vložene ali sveže)
Testo oblikujemo med dvema peki papirjema pomazanima z oljem 2/3 testa uporabimo za spodnji del, 1/3 pa za pokrovček.
Sestavimo pito, najprej pridamo slive, nato pa lahko nežno dodamo maso iz oreškčkov.
Pečico ogrejemo na 180°C in pito pečemo 45 minut. Ko je pečena, naj počiva 15-30 minut, da se sokovi med seboj lepo prepojijo.
Lahko posujete z malce sveže melise, se prav lepo poda. Povrhu lahko posujete s stolčenimi praženimi lešniki ali malce naribanega svežega korenja.
Dober tek!
Recept: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno
Poglejte si še: