Velikonočni recept: Veganska orehova potica

Velikonočni prazniki so pred vrati. Bi si želeli letos sami speči potico? Ponujamo vam recept za vegansko orehovo potico, ki ga je pripravila Nina Bavdek. 

Velikonočni recept: Veganska orehova potica (foto: Nina Bavdek) Nina Bavdek
12. 4. 2022

SESTAVINE ZA TESTO

  • 520 g bele moke

  • 2 ščepa soli

  • 21 g svežega kvasa ali 1 zavitek suhega kvasa

  • 2 žlici rjavega sladkorja

  • 2 ščepa kurkume (za barvo)

  • 25 g (2 žlici) kokosovega olja

  • 3 dl rastlinskega napitka

  • naribana lupinica 1 limone

OREHOV NADEV

  • 400 g mletih orehov

  • 2 dl rastlinskega napitka

  • 1 dl rastlinske smetane za stepanje

  • 0,3 dl ruma

  • 20 g vaniljevega sladkorja + 30 g rjavega sladkorja

  • 50 g rozin namočenih v rum (po želji)

Recept zadostuje za en model za potico (24cm premera)

60 minut pečemo na 180 stopinj Celzija (statična peka) ali 160 stopinj Celzija (ventilacijska peka)

POSTOPEK

Najprej segrejemo prostor, v katerem bomo delali potico, saj v toplem prostoru lepše vzhaja. Pripravimo kvasec z nadrobljenim svežim kvasom, 2 žlicama rjavega sladkorja, žlico moke in z mlačnim rastlinskim napitkom (ne sme biti vroč, saj lahko ubije kvasovke in ne bo vzhajalo), ter postavimo na toplo za 15 minut.

Moko presejemo v večjo skledo in naredimo vdolbino, po zunanjem robu pa posujemo sol, kurkumo in limonino lupinico. Vzhajan kvasec vlijemo v vdolbino in dodamo 2 žlici stopljenega kokosovega olja. Vse dobro premešamo s kuhalnico in ko postane testo bolj povezano, nadaljujemo z rokami. V primeru, da se nam preveč lepi na roke, postopoma dodamo še žlico moke. Zgnetemo le toliko, da se testo poveže v homogeno kepo.

Testo v skledi pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo 1 uro počivati v toplem prostoru.

Medtem pripravimo orehov nadev. Zavremo rastlinski napitek in z njim prelijemo mlete orehe (pred uporabo jih poskusimo, da niso žarki!), dodamo sladkor, rum in rastlinsko smetano. Vse skupaj premešamo in pustimo v pokriti posodi.

Pomokamo delovno površino in razvaljamo kvašeno testo v velik pravokotnik. Namažemo z orehovim nadevom in potresemo z rozinami. Počasi zvijemo v veliko rolo in položimo v namaščen in pomokan model za potico. Potico na različnih delih malce prešpikamo z leseno palčko za ražnjiče (ali termometrom za peko) in pustimo vzhajati na toplem še 15-20 minut.

Ko potico zadnjič vzhajamo, pečico segrejemo na 180 stopinj (statična peka) ali 160 stopinj (ventilacijska peka), saj mora biti ogreta pred peko.

Po 1 uri peke z leseno palčko za ražnjiče (ali termometrom za peko) preverimo, če je testo dovolj pečeno. Če je palčka ali termometer suha, je peka končana, v nasprotnem primeru pustimo še nekaj minut v pečici.

Po končani peki potico pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo v modelu 20 minut, da se ohladi. Ohlajeno potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Recept nam je zaupala Nina Bavdek. Še več okusnih receptov najdete v knjigi Vegansko. Preporosto. Okusno.