Veganski krhki flancati, za katere potrebujete ČIČERIKO

12. 2. 2024
Deli
Veganski krhki flancati, za katere potrebujete ČIČERIKO (foto: Jasmina Hrastovec)
Jasmina Hrastovec

Še ena priljubljena pustna sladica. Dela je čisto malo, rezultat pa so hrustljavi slastni flancati, ki jih zavoljo okusa in atraktivnega izgleda ponosno položimo na mizo tudi zahtevnejšim obiskom.

Priprava testa je popolnoma nezahtevna, ni potrebno vzhajati testo in tudi ni občutljivo na temperaturo. 

Za pehar teh slastnih ocvrtih dobrot potrebujemo:

  • 25 dag bele moke
  • 6 žlic aquafabe (voda čičerike - aquafaba je voda, v kateri se je kuhala čičerika, lahko tudi voda, v kateri je čičerika v konzervi)
  • 1 žlica jabolčnega kisa ali žlica belega vina
  • sok ene limone
  • 1/4 žličke (ščep) vinskega kamna, ki pa ni nujno potreben
  • 2 žlici koruznega škroba
  • ščep kurkume
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • 2 žlici ruma
  • 6 žlic sojinega jogurta
  • 3 žlice olja + olje za cvrtje

Stepemo aquafabo s sokom limone, kisom in vinskim kamom. Tako da dobimo še bolj redek sneg, naj ne bo stepen v trdo. V sneg dodamo olje, sojin jogurt, rum in kurkumo. 

Moko damo v posodo (2 žlici odstranimo in damo posebej za gnetenje), dodamo koruzni škrob in mini ščep soli (odvisno, kakšna je aquafaba, če je bila soljena, potem sol sedaj ni potrebna). Na sredini naredimo luknjico in vlijemo tekoči del sestavin. Z mešalnikom vgnetemo voljno testo, ki naj počiva vsaj 30 minut, pokrito, da se ne izsuši. Testo se ne prijema na steno posode.
Testo zvaljamo na 2-3 mm in razrežemo flancate.

Flancate polagamo v vroče olje in ocvremo z obeh strani. Olja naj bo v posodi za 3 prste, tako da flancati lepo plavajo. Polagamo jih v razgreto olje, to preverimo z leseno kuhalnico. Preden jih položimo v olje, jih prepletemo in sicer flancat primemo v roke in skozi prvo luknjico potegnemo drug del flancata. 

Recept: Jasmina Hrastovec, original recept najdete na: mincikuha.blogspot.si 

Poglejte si še

Novo na Metroplay: Tatjana in Verena Rojc – Slovenci kulturo cenimo bolj kot Italijani | Podkast Slovenske filharmonije