Štrudelj je sladica, ki ji ni para. Okusna, lahka, lahko se je topla ali hladna.
Da sem dobila grif za vlečeno testo je trajala predolgo. Večkratne probe so se izjalovile, zato sem enostavno obupala. Dokler me ni nekega dne kar malce pomilujoče pogledala svakinja Milena, češ:« A ti resno ne znaš pripraviti najbolj preprostega testa?« In je razložila.
Prvo pravilo – NE KOMPLICIRAJ. Uspelo je.
Za testo:
30 dkg pirine ali črne moke (ali mešano), 1 žlica jabolčnega kisa, ščep soli, 3 žlice olja in 1-1,5 dcl mlačne vode. Pri tekočini je tako kot povsod, nekako je treba dobiti "grif", ker je veliko odvisno od moke.
Nadev:
1 kg jabolk, kokosov sladkor, drobtine, vaniljev sladkor, rozine.
Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo luknjico in dodamo vse ostale sestavine. Z vodo je tako, včasih več, včasih manj, raje malce več in se potem dodaja moka, da v začetku ne zamesimo pretrdo testo, le to je težko popraviti.
Vmesimo gladko testo, naj bo zelo mehko. Naredimo dva hlebčka, ju pomažemo z oljem in ju damo počivati za eno uro (na pomaščenem krožniku in pokrito s folijo), lahko tudi pripravimo že dan prej in bo odličen.
Testo razvlečemo na tanko, posujemo z olupljenimi in naribanimi jabolki, kokosocim sladkorjem, drobtinami in rozinami.
V pečici pečeno na 180°C, 45 minut.
Recept: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno
Poglejte si še: