Recept: Veganski ričet

8. 1. 2017
Deli
Recept: Veganski ričet (foto: Profimedia)
Profimedia

Naši predniki so uživali preprosto hrano, brez konzervansov in umetnih substanc. Takrat niso poznali toliko bolezni, ki danes grozijo že vsakemu drugemu ali tretjemu izmed nas. Uživali so domačo pridelano hrano, pridelano na edini način, kot so ga poznali – brez umetnih dodatkov.

Meso in sladice so uživali zmerno in za posebne priložnosti, ob hrani so si vzeli čas in znali ob njej uživati.

Živila ter nepredelana hrana na človekovo počutje vplivajo holistično ter ponovno pomagajo vzpostaviti red v organizmu. In že samo s pravilno izbiro hrane lahko močno vplivamo na počutje in navsezadnje lahko ubežimo tudi številnim boleznim.

Vedno se lahko odločamo sami, kaj bomo jedli, in dokaj nespametno bi bilo, da bi to odločitev prepuščali drugim.

Domači veganski ričet

Sestavine:

  • 200 g ješprenja
  • 150 g fižola (češnjevec ali ledvičasti)
  • 150 g tempeha
  • 2 večja korenja
  • 200–250 g rumene kolerabe
  • košček gomoljne zelene
  • 1 peteršiljeva korenina
  • peteršilj
  • lovorov list
  • 1 srednje velika čebula
  • česen
  • 1 žlica jušne začimbe v prahu
  • majaron
  • sol

Priprava:

Fižol in ješprenj vsakega v svojem loncu čez noč namočimo v večji količini vode. Naslednji dan fižolovo vodo odlijemo, prilijemo svežo vodo in kuhamo 45 minut.

Ješprenj odcedimo, dodamo večjo količino sveže vode in ga skupaj z narezanim korenjem, kolerabo, peteršiljem, zeleno, peteršiljevo korenino in lovorovim listom kuhamo 1 uro na majhnem ognju. Dodamo kuhan fižol in toliko fižolovke, da je juha primerno gosta.

Tempeh narežemo na kocke in ga popečemo na olivnem olju do zlato rjave barve. Primešamo ga kuhanemu ješprenju in zelenjavi. V isti ponvi, kjer smo popekli tempeh, prepražimo sesekljano čebulo in česen in dodamo kuhanemu ješprenju.

Začinimo z jušno začimbo in majaronom, kuhamo še 15 minut in ričet je pripravljen. Po potrebi solimo in dodajamo fižolovko do želene gostote.

Postrežemo ga z domačim kruhom.

Veganski ričet

Recept iz knjige Stezice do zdravja avtorice Tee Prezelj. Za več informacij si lahko ogledate njeno spletno stran http://www.teaprezelj.com/.

Pripravil Urban Urbanc

Nekaj idej za jesenske recepte: