Odlična italijanska sladica, ki nikoli ne razočara. Tokrat v različici brez jajc in mlečnih izdelkov!
Sestavine:
- 1 skodelica (240 ml) rastlinskega mleka
- 2 čajni žlički jabolčnega kisa
- 200 g moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 1⁄2 čajne žličke sode bikarbone
- 8 jedilnih žlic veganskega masla
- 12 jedilnih žlic sladkorja (lahko uporabite kokosov sladkor)
- 1⁄4 čajne žličke soli
- 2 čajni žlički vanilijevega ekstrakta
- 1/2 skodelice kuhane kave (lahko uporabite žitno kavo)
- 2 zavitka (=600 g) svilnatega tofuja
- 1⁄2 skodelice agavinega sirupa
- 2 zreli banani
- kakav v prahu
1. Rastlinsko mleko zmešamo z jabolčnim kisom ter pustimo, da zmes nekaj minut stoji.
2. Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek ter sodo bikarbono.
3. Vegansko maslo zmešamo skupaj s sladkorjem, soljo in vanilijevim ekstraktom. Počasi primešamo zmes mleka in kisa ter postopoma dodajamo še suhe sestavine, vse dokler ne nastane homogena zmes. Biskvit pečemo v srednje velikem pekaču približno 20 minut na 180°C in počakamo, da se popolnoma ohladi.
4. V drugi posodi do gladkega zmešamo svilnat tofu, agavin sirup ter banani.
5. Z okroglim modelčkom izrežemo kroge primerne velikosti (ni potrebno, da so popolne oblike). Krog biskvita na hitro pomočimo v kavo ter ga položimo na dno izbranega kozarca. Na biskvit damo nekaj kreme iz svilnatega tofuja ter potresemo s kakavom v prahu. Vse še enkrat ponovimo. Preden tiramisu postrežemo, naj vsaj nekaj ur počiva v hladilniku.
Recept: Iris Bremec
Več receptov najdete na Irispotatolover.rocks in v praznični knjižici tukaj.
Poglejte si še: