Recept za zdrave brownieje, ki jih boste lahko jedli brez slabe vesti

28. 12. 2023
Deli
Pripravljeni po tem receptu so veliko bolj zdravi kot navadni brownieji, saj so narejeni iz črnega fižola, toda obljubimo vam, da fižola sploh ne boste okušali! In zagotovo bodo zadovoljili vsakršno željo po čokoladi. (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Brownieji oziroma rjavčki so popolna sladica za posebne priložnosti. Pripravljeni po tem receptu so veliko bolj zdravi kot navadni brownieji, saj so narejeni iz črnega fižola, ki je poln vlaknin, kremastega avokada in javorjevega sirupa. Obljubimo vam, da fižola sploh ne boste okušali! In zagotovo bodo zadovoljili vsakršno željo po čokoladi.

Sestavine:

  • 1 (0,4 kg) pločevinka črnega fižola
  • ¼ avokada
  • 1 žlica kokosovega olja, stopljenega
  • 2 žlici masla iz oreščkov (najbolje masla iz indijskih oreščkov)
  • 2 žlički izvlečka vanilje
  • ⅓ skodelice mletih lanenih semen
  • 1 veliko jajce iz proste reje
  • ⅓ skodelice javorjevega sirupa
  • ¼ žličke morske soli
  • ½ žličke pecilnega praška
  • ⅓ skodelice nesladkanega ekološkega kakava v prahu
  • ½ skodelice kapljic temne čokolade

Darilo za Sensa bralce: Brezplačen priročnik s skrivnostmi tradicionalne kitajske medicine

Navodila za pripravo:

  1. Fižol odcedite, dobro sperite in pustite, da se posuši na cedilu. Pečico segrejte na 220 °C. Pekač velikosti 20 x 20 centimetrov obložite s papirjem za peko.
  2. V mešalnik dajte avokado, kokosovo olje, maslo iz indijskih oreščkov, izvleček vanilije in fižol. Mešajte trideset sekund, dokler se sestavine ne povežejo. Po potrebi postrgajte stranice.
  3. Dodajte mleta lanena semena, jajce, javorjev sirup, sol in pecilni prašek ter mešajte dvajset sekund.
  4. Kakav v prahu presejte v posodo mešalnika in vse skupaj mešajte deset sekund. Ostrgajte stranice in mešajte še pet sekund. Zmes mora biti gosta in lepljiva.
  5. Pol zmesi razporedite po pekaču, po njej potresite čokoladne kapljice in po vrhu razporedite preostalo zmes. Enakomerno jo zgladite z lopatico ali žlico.
  6. Pekač postavite na zgornjo rešetko pečice in pecite petindvajset minut oziroma dokler sredina ni več tekoča. Če boste naredili preizkus z zobotrebcem, mora biti ta, ko ga izvlečete iz testa, nekoliko lepljiv; to pomeni, da je testo še mehko. Vzemite ga iz pečice in pustite, da se popolnoma ohladi, preden ga narežete na štirinajst kosov. Ostanke hranite v nepredušno zaprti posodi v hladilniku do pet dni.

Hranilna vrednost enega brownieja:

kalorije: 122, maščobe: 4 g, nasičene maščobe: 2 g, holesterol: 13 mg, vlaknine: 5 g, beljakovine: 5 g, ogljikovi hidrati: 17 g, sol: 64 mg, sladkor: 5 g

Povzeto po knjigi Peganska dieta

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol