V časih, ko ni bilo denarja, so se ženske morale znajti pri pripravi hrane. Z zelo malo sestavinami so pripravljale okusne jedi, na katerih so odraščale številne generacije. Mnogi se še danes radi spominjajo teh "revnih jedi".
Pražen / restan krompir
V prepraženo čebulo dodajte kuhan krompir in ga pretlačite, nato začinite s sladko papriko, soljo in poprom po okusu.
Kuhan krompir v olupku
Nič lažjega. Postrezite ga s sirom, pripravite solato, in imate kosilo.
Stari kruh zdrobljen v kislo mleko
Ko ne veste, kaj bi za zajtrk ali večerjo, zdrobite kruh v hladno kislo mleko ali jogurt. Tudi otroci to pogosto obožujejo.
Preberite tudi:
Prežganka
Prežganka je preprosta slovenska juha, ki nastane s praženjem moke na maščobi, nato pa se doda voda in začimbe, kot so sol, poper in peteršilj. Pogosto se ji dodajo še jajca za bogatejši okus in teksturo. Ta jed je bila priljubljena predvsem v preteklosti kot skromna, a krepčilna juha, ki je ogrela in nasitila ljudi v hladnih dneh.
Fižol brez mesa / pasulj
Fižol je dovolj kaloričen in poln beljakovin, tako da meso sploh ni potrebno. Korenje, paprika in čebula so odličen dodatek k fižolu.
Pohane šnite - ocvrti kruhki
Namesto da za zajtrk ali večerjo jeste suhomesnate izdelke polne aditivov, pripravite ocvrte kruhke in popijte jogurt.
Krompirjeva "čorba" oziroma juha
Prepražite čebulo in korenje, dodajte krompir narezan na kocke, zalijte z vodo in kuhajte, nato dodajte paradižnikov sok in začinite. V krompirjevo juho lahko dodate tudi drugo zelenjavo po želji, na primer papriko.
Prirejeno po: stil.kurir.rs
Poglejte si Sensa podkast z nevroznanstvenikom: