Ta solata navdušuje s svojim polnim okusom, vaše telo pa založi s pomembnimi hranili.
Ko slišite izraz "ruska solata", morda pomislite na nekoliko prirejeno različico francoske solate, v resnici pa imajo Rusi veliko raje nekaj drugega.
Rusi tradicionalno solato "vinegret" pogosto v šali imenujejo "najbolj ruska solata na svetu". Izjemno priljubljena je po celotni Rusiji ter državah nekdanje Sovjetske zveze. Uživa se skozi vse leto, še posebej pa v zimskih mesecih, zgodaj spomladi in med postom.
Preberite si še:
Ta solata je osvežujoča, bogata z okusi in idealna za vse, ki imajo radi lahke obroke brez mesa. Tako jo lahko pripravite kar doma:
Sestavine:
- 2 večji rdeči pesi (približno 300 g)
- 4–5 srednje velikih krompirjev
- 2 srednje veliki korenčki
- 5–6 kislih kumaric
- 1 skodelica graha iz pločevinke
- 1 manjša rdeča ali rumena čebula
- Olje, kis, sol in poper po okusu
Priprava:
- Peso, krompir in korenje očistite, olupite in narežite na manjše koščke ter skuhajte v vreli vodi, da se zelenjava zmehča. Pesa se kuha najdlje, obvezno pa jo kuhajte posebej, da preprečite obarvanje ostale zelenjave.
- Kuhani zelenjavi dodajte še nasekljano čebulo, grah in kumarice. Začinite z oljem, kisom, soljo in poprom po okusu.
- Nežno premešajte, da se okusi povežejo.
Dodatni nasveti:
- Ruska različica solate vinegret pogosto vključuje kislo zelje. Če ga dodate, naj bo v enakem razmerju kot kisle kumarice. Če uporabljate le kislo zelje, ga nasekljajte in uporabite približno 300 g.
- Grah lahko nadomestite s konzerviranim fižolom.
- Za dodatno svežino dodajte sveža zelišča, kot so peteršilj, koper ali mlada čebula.
- Če ne marate kislih solat, izpustite kis.
- Za najboljši okus pustite solato nekaj ur v hladilniku – tako bodo sestavine prepojile okuse in jed bo še okusnejša.
Prirejeno po: krstarica.com