To je prava ruska solata: je povsem drugačna in bolj zdrava od tiste, ki jo pripravljamo običajno

5. 2. 2025
Deli
To je prava ruska solata: je povsem drugačna in bolj zdrava od tiste, ki jo pripravljamo običajno (foto: Profimedia)
Profimedia

Ta solata navdušuje s svojim polnim okusom, vaše telo pa založi s pomembnimi hranili.

Ko slišite izraz "ruska solata", morda pomislite na nekoliko prirejeno različico francoske solate, v resnici pa imajo Rusi veliko raje nekaj drugega. 

Rusi tradicionalno solato "vinegret" pogosto v šali imenujejo "najbolj ruska solata na svetu". Izjemno priljubljena je po celotni Rusiji ter državah nekdanje Sovjetske zveze. Uživa se skozi vse leto, še posebej pa v zimskih mesecih, zgodaj spomladi in med postom.

Preberite si še:

Ta solata je osvežujoča, bogata z okusi in idealna za vse, ki imajo radi lahke obroke brez mesa. Tako jo lahko pripravite kar doma:

Sestavine:

  • 2 večji rdeči pesi (približno 300 g)
  • 4–5 srednje velikih krompirjev
  • 2 srednje veliki korenčki
  • 5–6 kislih kumaric
  • 1 skodelica graha iz pločevinke
  • 1 manjša rdeča ali rumena čebula
  • Olje, kis, sol in poper po okusu
Nenavadno visoke temperature na severnem tečaju: kar 20 stopinj nad povprečjem

Priprava:

  1. Peso, krompir in korenje očistite, olupite in narežite na manjše koščke ter skuhajte v vreli vodi, da se zelenjava zmehča. Pesa se kuha najdlje, obvezno pa jo kuhajte posebej, da preprečite obarvanje ostale zelenjave.
  2. Kuhani zelenjavi dodajte še nasekljano čebulo, grah in kumarice. Začinite z oljem, kisom, soljo in poprom po okusu.
  3. Nežno premešajte, da se okusi povežejo.

Dodatni nasveti:

  • Ruska različica solate vinegret pogosto vključuje kislo zelje. Če ga dodate, naj bo v enakem razmerju kot kisle kumarice. Če uporabljate le kislo zelje, ga nasekljajte in uporabite približno 300 g.
  • Grah lahko nadomestite s konzerviranim fižolom.
  • Za dodatno svežino dodajte sveža zelišča, kot so peteršilj, koper ali mlada čebula.
  • Če ne marate kislih solat, izpustite kis.
  • Za najboljši okus pustite solato nekaj ur v hladilniku – tako bodo sestavine prepojile okuse in jed bo še okusnejša.

Prirejeno po: krstarica.com

Sandi Masnec: "Slovenci v sebi nosimo ogromno potlačenega strahu in besa."