S postom damo telesu in duši novo moč

3. 9. 2013
Deli

Že sedem tisoč let pred našim štetjem so ajurvedski zdravniki v Indiji poznali operacijske posege in skoraj identične pripomočke, kakršne danes uporablja sodobna medicina.

Iz ajurvedskih knjig so črpali stari Kitajci in oče medicine Hipokrat. Kljub temu v Sloveniji uradno ne priznavajo tako imenovane alternativne medicine, ki jo v Indiji študirajo na isti fakulteti kot
sodobno medicino. Dokazano je, da z ajurvedo izredno uspešno zdravijo vse vrste kroničnih obolenj, kot so revma, artritis, astma, diabetes ...

Ajurvedska medicina ima prednosti tudi v diagnostiki, saj odkrije nepravilnosti v delovanju že v zgodnji fazi in odpravlja vzroke, medtem ko sodobna medicina pride do rezultatov šele v šesti fazi razvoja (ko se pojavi bolečina) in odpravlja samo akutna stanja.

3 očiščevalni dnevi

Da pripravimo organizem na lažje prehranjevanje, prve tri dni izločimo težka živila: meso, sir, jajca, maščobo. Izogibajte se tudi surovemu sadju in zelenjavi.

Poskusite

Zelenjavo skuhajte in jo kombinirajte z rižem. Dodajte kardamom in cimet. Lahko ter zelo okusno.

Zadnji dan

Zadnji dan, preden greste v posteljo, pojejte žlico ricinusovega olja.

Veliko pijte

Med postom je pomembno, da uživate veliko tekočine. Vsak dan začnite s preprostim koktajlom. V toplo vodo stisnite žlico limoninega ali limetinega soka in žlico medu. Čez dan popijte vsaj dva do tri litre tople tekočine, dodajte ingver, zelišča. Odličen je tudi zeleni čaj ali pa po želji roibos, rdeči čaj.

5 postnih dni

Po jutranji pijači, ki si jo pripravimo, pijemo ves dan. Za kosilo pripravite zelenjavno juho z ghee maslom (kuhanim maslom, ki so ga rade uporabljale že naše babice). Pripravimo ga tako, da surovo maslo segrevamo na nizki temperaturi. To počnemo, dokler se trdne snovi ne ločijo od zlato obarvane tekočine na površini. Pri kuhanju se na površini nabere pena, ki jo odstranimo. Kuhamo, dokler vsa voda ne izhlapi in se trdni delci ne obarvajo rjavo. To daje maslu okus po orehih in karamelah. Zvečer segrejte jabolčni sok, dodajte cimet in kardamom.

1. Bučno-jabolčni kari

Potrebujete: ingver, polovico čebule, 1 strok česna, pol hokaido buče, 1 jabolko, 3 đampinjone, polovice bučke, polovico žlice ghee masla, polovica žličke gorčičnega semena, 10 karijevih lističev, ščepec cimeta, polovica žličke karija v prahu, sol, poper

Priprava: Ingver, jabolko in zelenjavo drobno narežite. Segrejte maslo in skupaj z gorčičnim semenom pražite. Dodajte karijeve lističe, cimet in kari v prahu. Nato v vsem tem prepražite ingver, čebulo in česen. Dodajte jabolko in bučko, zmiksajte in postrezite.

2. Brokolijeva juha

Potrebujete: 1 žlico ghee masla, ščepec asadoetide, ½ žlice kurkume, 1/2 žlice koriandra, nariban ingver, 1 brokoli, zelenjavni fond, poper, mandljeve lističe

Priprava: Segrejte ghee maslo in na njem prepražite začimbe in ingver. Brokoli operite, natrgajte in dušite. Dodajte zelenjavni jušni fond in kuhajte do konca in okrasite z mandljevimi lističi.

3. Korenje z ingverjem

Potrebujete: 4 veliki korenčki, ½ zelene, ingver, 1 žlico ghee masla, ½ žličke gorčičnih semen, ½ žličke koromačevih semen, ½ žličke kardamoma, ¼ žličke cimeta, ½ žličke kurkume, ½ žličke ingverja v prahu, sol, koriander

Priprava: Zelenjavo olupite in narežite. Ingver drobno nasekljajte. Segrejte ghee maslo, dodajte gorčična semena, nato začimbe in ingver. Popražite, dodajte zelenjavo in vodo ter dušite. Solite in dodajte koriander.

3 dnevi po postu

Po koncu posta moramo počasi znova vzpostaviti normalno ravnotežje prehranjevanja.

Uživajte: Zdaj lahko spet jeste testenine, riž in krompir. Na primer krompir z lahko skuto je zelo lahko prebavljiv.

Vir: Lisa

Novo na Metroplay: O psihiatriji in duševnih motnjah | Anica Gorjanc Vitez