S tem znaki vam telo sporoča, da ste popili preveč KAVE

1. 7. 2024
Deli
S tem znaki vam telo sporoča, da ste popili preveč KAVE (foto: Profimedia)
Profimedia

Če pijete preveč kave, vam bo telo začelo pošiljati naslednje znake.

Študije so pokazale, da je kofein varen za večino ljudi, če ga uživamo v majhnih do zmernih količinah. Po drugi strani pa lahko imajo veliki odmerki neprijetne in celo nevarne stranske učinke, piše Healthline. Tukaj je 5 najpogostejših znakov, s katerimi vas telo opozarja, da ste popili preveč kofeina: 

1. Nespečnost

To je eden izmed najbolj znanih (in cenjenih) učinkov kofeina – pomaga nam, da ostanemo budni. Medtem ko majhne ali zmerne količine kofeina ne vplivajo na spanec pri tistih, ki z njim nimajo težav, pa se lahko, če ga zaužijete v prekomernih količinah, telo odzove z zmanjšano kakovostjo in količino spanca. Svetuje se, da se kofeinu odrečete do zgodnjega popoldneva naprej, da bi se izognili težavam s spanjem.

2. Prebavne težave

Odvajalni učinek kave pripisujejo sproščanju gastrina – hormona, ki ga proizvaja želodec in pospešuje delovanje v debelem črevesu. Čeprav lahko majhne do zmerne količine kave izboljšajo gibljivost črevesja, lahko večji odmerki povzročijo mehko blato ali gastroezofagealno refluksno bolezen (GERB). Zmanjšanje vnosa kave ali nadomestilo s čajem je lahko koristno.

3. Zasvojenost

Kofein lahko povzroči psihološko ali fizično odvisnost, zlasti v velikih odmerkih. Nekaj ​​ur brez kofeina povzroči psihološke ali fizične odtegnitvene simptome pri tistih, ki ga dnevno uživajo v velikih količinah.

4. Visok krvni tlak

Kofein lahko zviša krvni tlak, če ga uživamo v velikih odmerkih ali pred telesno vadbo – tudi pri ljudeh, ki ga uživajo redko. Na srečo je ta učinek lahko le začasen, vendar je simptome vseeno dobro spremljati..

5. Hitro bitje srca

Veliki odmerki kofeina pri nekaterih ljudeh povečajo srčni utrip ali spremenijo srčni ritem. Ti učinki se lahko razlikujejo od osebe do osebe. Če po zaužitju kofeina opazite povečan srčni utrip, razmislite o zmanjšanju njegovega vnosa.

Vir: sensa.story.hr

Novo na Metroplay: Pogovor z Borutom Pahorjem | N1 STUDIO