Še vedno uporabljate mikrovalovno pečico?

Hrana, ki jo segrejemo ali pripravimo v mikrovalovni pečici, je "mrtva" hrana. 

Še vedno uporabljate mikrovalovno pečico? (foto: profimedia) profimedia
28. 6. 2018

Zakaj je priprava hrane v mikrovalovnih pečicah zdravju škodljiva?

Atomi, molekule in celice so izpostavljeni močnemu mikrovalovnemu sevanju z nasprotnim magnetnim nabojem, ki jih zadene več kot miljardokrat na sekundo. Tudi ko je moč majhna, le nekaj mW, se deformaciji ne more upreti noben atom, molekula ali celica. Struktura molekul se deformira, zato se njihova kakovost poslabša. Zaradi sevanja nastanejo radiolitske spojine, ki jih živa narava sicer ne pozna. Tako poškodovane celice postanejo lahek plen za viruse, glive in druge mikroorganizme.

Mikrovalovne pečice s sevanjem uničijo nekatere hranilne snovi in spremenijo nekatere aminokisline v kancerogene snovi. 

Nemški znanstvenik dr. Hans Hertel je pri tistih, ki so uživali tako pripravljeno hrano dva meseca, zaznal patološke spremembe v krvi, pri tistih, ki so uživali toplotno obdelano hrano, pa sprememb ni bilo. Med spremembami krvi je zaznal zmanjšanje hemoglobina in poslabšanje holesterola. Zmanjšala se je tudi količina limfocitov (belih krvničk).

Segrevaje mleka z mikrovalovi uniči 98% imunoglobina, predvsem protiteles A, uniči pa tudi 96% liposomov, zaradi česar postane mleko neodporno proti okužbi z nevarno bakterijo E. coli. (vir: www.ekomagazin.si)

Še nekaj splošnih razlogov, zakaj se izogibati segrevanju hrane z mikrovalovno pečico:

1. Človeško telo ne more presnoviti stranskih produktov, ki nastajajo v hrani, ki je bila segreta v mikrovalovni pečici.

2. Učinki hrane iz mikrovalovke vplivajo na človeško telo na dolgi rok. V raziskavi so ugotovili, da se v krvi, po obroku hrane, ki je bila pripravljena v mikrovalovni pečici, poviša holesterol, zmanjša količina hemoglobina in limfocitov v krvi, poveča pa se število levkocitov (belih krvnih telesc).

3. Minerali, vitamini in druge hranljive snovi v hrani se pod vplivom mikrovalov tako spremenijo, da človeško telo od njih nima praktično nobene koristi oziroma jih ne more razgraditi.

4. Minerali v zelenjavi se pod vplivom mikrovalov lahko celo spremenijo v rakotvorne proste radikale. Daljše uživanje hrane iz mikrovalovke povzroča povečanje števila rakastih celic v krvi. Hrana iz mikrovalovke lahko povzroča raka na želodcu in prebavilih – trebušni slinavki, debelem črevesu ipd.

5. Za pripravo hrano je najbolje uporabljati kar se da naraven vir segrevanja. Ogenj, torej - štedilnik na trda goriva ali na plin še vedno ustvarja najboljšo hrano, ki ohrani največ hranil in je tudi najbolj okusna. Verjetno se vsi strinjate, da je pica boljša iz krušne peči kot iz električne pečice, kajne? 
Še več razlogov, najdete tukaj. 
Vir: humansarefree.com, holistic.si, NEXUS Magazine

Preberite si še: Zakaj bi morali jesti z leseno žlico?