Sensa je preizkusila: Čiščenje črevesja s slano vodo

V 4 litre prečiščene, tople vode primešajte 1 jedilno žlico himalajske soli. Spijte od 2 do 3 dcl vode in začnite z asanami – vajami za pospešeno praznjenje želodca in tankega črevesja – vsako ponovite štirikrat na vsaki strani. Pri vseh vajah najprej naredite gib v desno in šele nato v levo stran. Vaje so povzete iz knjige Goswami Krijananda, Duhovna znanost Krija joge (založba Primus).

Sensa je preizkusila: Čiščenje črevesja s slano vodo (foto: Profimedia) Profimedia
13. 4. 2016

1. vaja: TADASANA (položaj palme)

Z rokami ob telesu umirite telo in enakomerno razporedite težo na obe nogi. Roke dvignite nad glavo. Prepletite prste in dlani obrnite navzgor. Položite jih na vrh glave. Zazrite se v točko na zidu nad višino glave. Vdihnite in iztegnite roke, ramena in prsi navzgor. Dvignite pete in se povzpnite na prste. Iztegnite vse telo od vrha do tal, ne da bi pri tem premaknili stopala. Zadržujte dih in položaj zadržite nekaj sekund. Med izdihom spustite pete in položite dlani na vrh glave. Dih naj bo sinhroniziran z dviganjem in spuščanjem rok.

2. vaja: TIRYAKA TADASANA (položaj zibajoče se palme)

Noge naj bodo v širini bokov, pogled pa osredotočite na točko neposredno pred seboj. Prepletite prste in dlani obrnite navzven. Vdihnite in dvignite roke nad glavo. Med izdihom se iz pasu nagnite na levo stran (ne sučite trupa). Položaj obdržite nekaj sekund in medtem zadržujte dih. Vdihnite in počasi preidite v dvignjen položaj. Iz dvignjene položaja izdihnite, medtem ko spuščate roke ob stran.

3. vaja: KATI CHAKRASANA (položaj z vrtenjem v pasu)

Noge naj bodo približno pol metra narazen, roke pa ob telesu. Med dvigovanjem rok do višine ramen globoko zajemite dih. Izdihnite in se zasukajte v levo. Desno dlan približajte levi strani pasu in levo roko ovijte okoli hrbta. Levo dlan položite okoli desne strani pasu. Poglejte daleč čez levo ramo. Zadnji del vratu držite vzravnan in si predstavljajte, da je vrh hrbtenice fiksna točka, okoli katere se obrača glava. Izdih zadržujte dve sekundi, poudarite zasuk in poskušajte nežno raztegniti trebuh. Vdihnite in se vrnite v začetni položaj. Ponovite še na drugi strani. Med zasukom imejte stopala čvrsto na tleh, ves čas vaje čim bolj sproščajte roke in hrbet.

4. vaja: TIRYAKA BHUJANGASANA (položaj obračajoče kobre)

Ulezite se na trebuh, noge naj bodo rahlo narazen, prsti spodviti in pete dvignjene. Trup je dvignjen na rokah (dlani plosko na tleh pod rameni), popek je v tem položaju dvignjen, sramna kost je v stiku s tlemi, hrbet je usločen, glava je obrnjena naprej. Zasukajte glavo in zgornji del trupa ter poglejte čez levo ramo. Poglejte v peto desnega stopala. Ker so ramena in trup zasukani, naj bodo roke v končnem položaju rahlo upognjene. Poskušajte občutiti diagonalno raztezanje trebuha. Sprostite hrbet in popek čim bolj približajte tlom. V končnem položaju ostanite nekaj sekund. Spet se obrnite naprej in ne da bi spustili trup, ponovite zasuk v drugo stran. Vrnite se v središče in spustite telo na tla. Vdihnite med dviganjem, zadržujte dih znotraj med sukanjem, izdihnite med spuščanjem na tla.

5. vaja: UDARAKARSHANASANA (položaj za raztezanje trebuha)

Usedite se v čepeč položaj z nogami narazen in rokami na kolenih. Globoko vdihnite. Izdihnite in položite desno koleno na tla blizu levega stopala. Z levo roko kot vzvodom potisnite levo koleno proti desni. Istočasno se zasukajte v levo. Notranjo stran desnega stopala držite na tleh. Z zadržanim pritiskom obeh stegen poskušajte ožeti spodnji del trebuha. Poglejte čez levo ramo. V končnem položaju zadržujte izdih tri do pet sekund. Vdihnite, ko se vračate v začetni položaj. Ponovite na drugi strani telesa.

Med izvajanjem vaj boste nekateri pogosto odšli na stranišče. Vseeno nadaljujte pitje in vadbo, dokler vsa količina ni popita. Če se odvajanje po naključju ne bo sprožilo, še naprej ponavljate vaje, količine slane vode pa ne povečujte – 4 litre je dovolj. Ko izločite iz sebe popolnoma bistro vodo, je bilo vadbe dovolj. Trideset minut po čiščenju ne jejte in ne pijte.