Sensa kuharski tečaj: 3 pravila srečne hrane

31. 3. 2011
Deli

Na marčevsko soboto smo se dobili v razstavnem salonu Siemens, kjer smo kuhali in jedli zdravo in okusno ekološko pridelano hrano Mercatorjevih lastnih znamk. Med rezanjem, sekljanjem, mešanjem in kuhanjem s hišnimi aparati Siemens smo se plemenitili še z najnovejšimi smernicami zdrave prehrane. Oglejte si videoreportažo!

Mario Sambolec, osebni trener, ki se je specializiral na področju prehrane, nam je najprej razložil, zakaj sta z Vesno Milenković, ki je skrbela za dogajanje za štedilnikom, izbrala jedilnike, ki smo se jih lotili. A ker je Mario prava enciklopedija znanja zdravega prehranjevanja (tudi če smo pred tečajem mislili, da o tej temi vemo veliko, smo ob Mariu velikokrat ostali odprtih ust), smo ob njem izvedeli toliko podatkov o zdravi prehrani, da jih bomo v rubriki Čarovnija okusa objavljali še do konca leta.

Tečaj smo začeli s tremi pravili, za katera je Mario prepričan, da so prva na poti do zdravega življenja in lepega telesa:

1. Izbirajte živila, ki bi jih lahko sami nabrali, pridelali, izluščili, ali ulovili.

2. Če hočete biti zdravi (in vitki), morate poskrbeti, da v vsakem obroku dobite vlaknine, beljakovine in kakovostne maščobe.

V tem primeru lahko na prigrizke kar pozabite, saj telo ne bo hrepenelo po njih, zagotavlja Mario, ki k drugemu pravilu dodaja še nekaj – če si boste vsake toliko privoščili tortico, ne bo nič narobe, a pazite, da takrat ne boste dneva začeli z maslenim rogljičkom in ga končali s pico.

3. Jejte v dobri družbi – vsaj en obrok dnevno zaužijte s svojimi bližnjimi.

Z vami bomo vsak teden podelili nekaj receptov za okus – vsi so preprosti in zahtevajo le malo časa, dali pa vam bodo vse, kar potrebuje vaše telo. In ne, za recepte, ki smo jih preizkusili, vam ne bo treba nabirati sestavin po celem mestu – Pri kuhinji Feelgood (www.feel-good.si) zaupajo v biološko pridelane sestavine, ki jih lahko kupite v specializirani trgovini z zdravo prehrano ali na oddelku eko v supermarketih.

Naslednjič: Recepti za zdrav zajtrk

12032011_SEN_kuharski_tecaj_reportaza_1