Sensa priporoča: žitni obroki Mul’c

Dober dan se začne z dobrim zajtrkom ali konča z dobro večerjo.
Z Mul’cem lahko otrokom in/ali sebi zagotovite naraven in kakovosten zajtrk, malico ali večerjo.

15. 10. 2018

O čem govorimo? 

Mul’c je žitni obrok, ki ga z dodanim mlekom pripravite v nekaj minutah. Gre za inovativen slovenski izdelek v ličnih škatlicah. A bistvo je seveda njegova vsebina. Vsi Mul’ci vsebujejo zgolj nekaj naravnih in preprostih sestavin, so brez konzervansov, običajnega belega sladkorja, umetnih barvil in arom. 

Ideja za Mul'ca se je začela v domači kuhinji Tine in Marka, ki ju boste spoznali spodaj. Starši si želijo, da bi jim vedno uspelo svojim otrokom pripraviti polnovreden in zdrav obrok, a v jutranjem hitenju se pač zadovoljijo s kakšno instant mešanico s prekomerno količino sladkorja ali drugo predelano hrano, s čimer otrokom ne naredijo prav nič dobrega. 

Če staršem že uspe pripraviti nekaj zdravega, pa je za otroke bolj pomembno to, da je jed odličnega okusa. In to je bistvo Mul’ca. Okusno in zdravo. 

Kakšne pa so potem sestavine? 

Včasih beremo sestavine na embalažah izdelkov in se nam tudi sanja ne, kaj pomenijo. No, če vi ne prepoznate sestavin na embalaži, jih tudi vaše telo najverjetneje ne bo. Zato izbirajte izdelke, katerih sestavine so lahko berljive oz. vam je takoj jasno, kaj je v izdelku.

V vsakem od Mul'cev je samo med 4 do 5 sestavin, brez skritih sestavin. Bio ovsenim kosmičem, pirinemu zdrobu in kokosovemu sladkorju so za štiri različne okuse dodani slovenski orehi, lešniki, bio kakav ali bio kokos. 

Bio ovseni kosmiči v Mul’ce vnesejo vlaknine in obogatijo njihov okus, nas nasitijo in uredijo prebavo. 

Pirin zdrob jih bogati z beljakovinami.

Kokosov sladkor ima nizek glikemični indeks in je mnogo prijaznejši od običajnega belega sladkorja.

Kakav vrste Forastero Hispanola ima nizko vsebnost maščob in vsebuje vrsto antioksidantov in mineralov. Krepi spomin in vpliva na ugodno počutje ter v nas vzbuja občutek sreče.

Domači orehi imajo od vseh oreščkov najvišjo vsebnost maščobnih kislin omega 3 in antioksidantov. 

Lešniki vsebujejo veliko vitaminov B in E, zaradi česar skrbijo za dobro prebavo in zdravo kožo, nohte in lase. 

Kokosova moka ima nizko vsebnost ogljikovih hidratov in visoko vrednost beljakovin ter balastnih snovi. Ureja prebavo, skrbi za čiščenje prebavnega trakta in s tem zagotavlja večjo vitalnost.

Vse sestavine razen (sicer domačih) orehov imajo ekološki certifikat.

Izbirate lahko med 4 različnimi okusi:

kavKa / Kakav

herO / Oreh

kokoš / kokosaLeš&nik / lešnik

Kako ga pripravimo?

V 250 ml mleka damo 3 žlice (40 g) mešanice in dobro premešamo. Pri srednji temperaturi segrevamo do vretja in vmes mešamo. Znižamo temperaturo in kuhamo še 3 minute.

Mi smo pripravili okusa lešnik in kokos, ki smo ju skuhali v riževem mleku z okusom lešnika. Odličen zajtrk – tako topel kot tudi hladen, če seveda slučajno kaj ostane za pozneje. 

Kdo stoji za Mul'cem? 


Za blagovno znamko Mul'c stojita Tina Berlec in Mark Kališnik, življenjska sopotnika, starša Neže in Nika, velika ljubitelja narave ter odlične in zdrave, doma pripravljene hrane. Vso njuno ljubezen do vrtičkanja, zeliščarstva, gobarjenja, sadjarstva ter pripravljanja domače hrane sta združila v eno in ustvarila žitne obroke Mul'c, ki so zdaj na voljo v kar 13 megamarketih Interspar po Sloveniji. 

Tina Berlec pravi:

"To je najina prva podjetniška izkušnja. Po izobrazbi sem univerzitetna diplomirana organizatorka, Mark pa slaščičar. Sama sem bila pred tem zaposlena v kadrovski agenciji, še prej pa deklica za vse v majhnem trgovskem podjetju. Mark je bil pred tem 10 let zaposlen na delovnem mestu skladiščnika, nato pa 10 let na delovnem mestu hidroizolaterja. Nobeden od naju ni odrasel v podjetniški družini, prav nasprotno, oba sva iz delavskih družin. O podjetništvu sva pred časom le razmišljala in si tega le potihoma želela. Najina spodbuda je bil projekt Štartaj Slovenija, kjer sva po dveh letih oziroma obeh gledanih sezonah dobila občutek, da se vse zmore, če si dovolj pogumen, vztrajen in delaven, kar pa za naju oba velja."

Ste osebno pogrešali tak produkt v Sloveniji? 

"Produkt, s katerim sodelujeva v projektu Štartaj Slovenija, sva pred tem že lep čas kuhala svojima otrokoma, le imenovala ga nisva tako. Najin način življenja je v sožitju z naravo. Na tak način vzgajava tudi svoja otroka. Zdravo prehranjevanje je še posebej pomembno v obdobju otrokove rasti in razvoja, zato že od vsega začetka skrbiva, da najina otroka jesta zdravo in naravno hrano. Mul'c je točno to! Sestavljen iz samih naravnih sestavin in hkrati okusen. Na trgu je ogromno podobnih produktov, vendar tako naravnega in hkrati okusnega na prodajnih policah nisva zasledila, zato sva naredila svojega." 

"Preden sva izdelek predstavila ekipi Štartaj Slovenija, sva preiskala trg in ugotovila, da nekaj izdelkov v takšni oziroma podobni obliki sicer že obstaja, vendar so praznega okusa. Nama pa je pomembno, da hrana ni samo naravna in ekološko pridelana, temveč tudi, da je okusna. Pravzaprav je okus v naši kuhinji vedno na prvem mestu! Naredila sva Mul'ca in nama je bil tako všeč, da sva ga najprej ponudila v testiranje sorodnikom in prijateljem, kjer so bili odzivi super. Ravno zaradi pozitivnih povratnih informacij sva še toliko bolj verjela v najin izdelek in si želela, da ga ponudiva na trgu, z željo, da bi zdravo in okusno jedli tudi drugi ljudje, ne samo mi."

So vas prijatelji, znanci in bližnji pri snovanju projekta podpirali ali so imeli zadržke in pomisleke?

"Neke velike podpore družine in prijateljev pri snovanju projekta nisva imela. Sva bila bolj kot ne sama za vse. Za projekt so do nedavnega vedeli samo najini starši ter sestra in brat in zgolj eni družinski prijatelji. Drugim prijateljem o tem nisva govorila. Predvidevava, da bi podporo nekaj prijateljev zagotovo imela, če bi izvedeli že prej."

Kaj pa težave na poti? 

"V vsem tem času sva imela kar nekaj, ne bova rekla težav, temveč to imenujeva izzivov in situacij, zaradi katerih je bilo veliko stresa, neprespanih noči in glavobolov. Ob podpori vrhunskih strokovnjakov, predvsem Spara, Formitasa ter POP TV-ja sva vse to zmogla. Če bi bila prepuščena sama sebi, bi bilo vse še veliko težje. Vse ekipe smo se soočale s podobnim, vendar je bilo za naju toliko težje, saj sva produkt razvijala v domači kuhinji, potem pa ga je bilo treba v nekaj mesecih pripraviti za prodajo na Sparovih policah. Preskok je bil res velik. Poleg tega sva se ukvarjala še z vso birokracijo, ki zadeva ustanavljanje in vodenje podjetja, iskanjem zanesljivih in visokokakovostnih dobaviteljev, testiranjem surovin, lovljenjem vseh rokov, ki so naju neusmiljeno priganjali ... 
Eden od najinih nasvetov za bodoče podjetnike bi bil, da se že v fazi razvoja ideje poskusijo povezati s podjetniki in strokovnjaki, ki bi jim bili lahko v pomoč na njihovi podjetniški poti, tako bo vse nekoliko lažje.

Definitivno nama pri razvoju najinega produkta največ pomeni pomoč strokovnjakov Spara. Tu je bilo resnično vloženo ogromno njihovega truda in časa. Ob sodelovanju z njimi in z njihovo pomočjo sva se ogromno naučila, predvsem, kaj vse je potrebno v tem delu podjetništva postoriti, preden izdelek dejansko pride na prodajno polico. Veliko nama pomeni tudi sodelovanje s Formitasom, saj so upoštevali vse najine želje in pripravili vrhunsko embalažo za najin produkt."

Tino in Marka lahko podprete z nakupom izdelkov Mul'c, ki so na voljo v vseh 13 megmarketih Interspar po Sloveniji. 

Dober tek! 
Več na: 

https://mulc.si
Facebook: Mul'c
Instagram: mulc_obroki