Skrb za kožo … po korejsko

Korejke so znane po čudoviti, brezmadežni koži, a v deželi, v kateri svoji koži na obrazu namenimo povprečno tri minute zjutraj in tri zvečer, ne pomislimo, koliko truda vložijo v to, da je njihova polt tako čudovita. 

Skrb za kožo … po korejsko (foto: pixabay) pixabay
28. 5. 2019

Do svoje nege imajo Korejke poseben odnos, drugačen kot me, odrasle v predelu sveta, prepojenim z (verskim) prepričanjem, da je telo en sam greh in da grešimo, če zase skrbimo (četudi je to ostalo le še v našem nezavednem). Korejke so se rodile v deželo, v kateri je skorajda bogokletno, če za svoje telo in svoj največji organ – kožo – ne poskrbiš z vso ljubeznijo in pozornostjo. Tako kot nam je Zemlja podarila hrano, ki nam daje energijo, in rastline, ki nas zdravijo, je bila velikodušna tudi s hrano in 'zdravili' za naše telo, kožo.

Korejke slovijo po čudoviti, zavidanja vredni polti. Niso se rodile brezhibne. V resnici je njihova koža nagnjena k mozoljčkom, razširjenim poram in mastnim madežem. A kljub temu jim kože ni treba kaj dosti 'zdraviti', saj jo z dosledno nego oskrbijo v tolikšni meri, da ob njej zahodnjakinje osupnemo. Korejke ne popravljajo kaj dosti, saj ves čas skrbijo za preventivo. Vsak dan jih na svoji poti pod Ljubljanskim gradom srečujem na stotine – koža prav vseh, mladih in starih, je brezhibna. Razen redkih primerov skorajda niso naličene (ali pa je njihovo ličenje neopazno). Videti so naravno lepe in zelo težko je določiti, koliko so stare. Zanima me njihova skrivnost. Vse bolj spoznavam, da imam le eno telo. Ne zato, da bi prikrila leta, temveč zato, da se bom v svojem telesu počutila dobro. In povsem jasno mi je: več časa, nege in ljubezni mu bom posvetila, več časa mi bo dobro služilo. Če se bom v njem počutila še lépo, bo to dodaten plus in več nasmehov, namenjenih odsevu v ogledalu (sem pač ženska in v ženski naravi je, da je rada lepa).

Osupljiva skrivnost Korejk

Če še ne poznate skrivnosti Korejk, vas bo ta najverjetneje osupnila, a ne zamahnite prehitro z roko in ne obrnite prehitro strani naprej – pobožajte se po licu in bodite iskreni – če se vam vaša koža zdi presuha (kar se zdi večini Evropejk, tudi tistim, ki uporabljajo več kot en izdelek vsemogočne kozmetike priznane kozmetične hiše), če se sprašujete, v kaj se spreminjajo vsi pigmentni madeži na vašem obrazu, kam je zašla prožnost vaše kože in od kdaj so prva stvar, ki jo opazite na svojem obrazu, podočnjaki, čeprav ste spali osem ur … berite dalje.

Skrivnost se skriva v dosledni negi. Težko mi je napisati, a moram: v vsaj 15 stekleničkah, za nas z malce eksotičnim, a čudovitim videzom, se skrivajo formule, v katere so vmešane lokalne, sezonske, naravne sestavine; večinoma rastlinski izvlečki z zdravstveno-terapevtskimi lastnostmi. Ja, Korejke vedo, da z enim izdelkom, z enim nanosom, ne morejo narediti čudežev.

One ne živijo instantne lepote, temveč zdravju svoje kože, ki se jim zahvali s čudovitim naravnim videzom, posvetijo vsaj uro na dan. Četudi si sami tako dolge 'meditacije pred ogledalom' ne nameravate omisliti, se spomnite na eno stvar: kako nahranjena, 'polna' je bila vaša koža, ko ste zapuščali kozmetični salon, v katerem so vam naredili nego obraza. Čeprav so vam na obraz nanesli približno toliko sestavin, kot si jih Korejke vsak dan, se vam ni zdelo, da je vaša koža preobtežena, da je kozmetičarka pretiravala, temveč ste si želeli, da bi bila tako očiščena in nahranjena prav vsak dan.

Hitro vidni rezultati               

Naša koža se nenehno spreminja, zato je najbolj pomembno, da kožo poznamo in prepoznamo, kaj v določenem obdobju najbolj potrebuje. “Za osnovno nego bo dovolj že 10-15 minut zjutraj in zvečer, kar zajema čiščenje kože, toniziranje in njeno vlaženje,” nam pove Ina Grguraš, vodja prodaje in marketinga za blagovno znamko Missha.  “Prvi rezultati uporabe korejske kozmetike bodo vidni takoj - koža bo bolj napeta in navlažena z zdravim, sijočim videzom. Prve večje spremembe (manj izrazite gubice, izenačena polt, napeta koža, manjša vidnost brazgotin od aken itn.) pa bodo vidne že po enem mesecu uporabe,” o svojih izkušnjah razlaga Ina.

Torej ni čudno, da korejska kozmetika obstaja že pet tisoč let. Zapisi iz starodavne knjige Dongui Bogam pričajo o čudodelnih sestavinah, ki jih uporabljajo tako v medicini kot v domači kozmetiki.

»Nega kože je nekaj, kar bi morala početi vsaka ženska. Za nego bi si morale vzeti čas, tako kot Korejke. Tukaj gre za njihovo kulturo uporabe vseh negovalnih zadev, poleg tega pa vse, kar nanesejo na svoj obraz, uporabljajo v preventivne namene, saj tako prihranijo čas in denar. Če se pravilno neguješ, zmoreš ohraniti dobro stanje svoje kože za kar nekaj časa. In če nekaj počneš daljši čas, so rezultati vedno vidni,« je prepričana Ina.

Poletna nega kože

Ravno v poletnih mesecih moramo koži dajati še posebej veliko pozornosti, saj jo zaradi večje izpostavljenosti soncu in razdraženosti, ki je posledica vročine in znoja ter nečistoč, ki mašijo pore, lahko nehote poškodujemo. “Najbolj pomembna stvar je izbira primerne kreme z zaščitnim faktorjem, ki odgovarja našemu tipu kože. Pomembno je tudi čiščenje kože - zjutraj in zvečer. In pa uporaba nežnih pilingov (npr. celulozni piling), ki kože ne razdražijo,” svetuje Ina in nadaljuje, da nikoli ne smemo pozabiti na vlaženje. “Znojenje, klimatske naprave in vroče sonce lahko v poletnih mesecih (tudi če so vlažni) povzročijo, da koža postane bolj suha. Priporočam predvsem uporabo izdelkov  z lažjimi teksturami, ki koži zagotavljajo intenzivno vlaženje, ki ga potrebuje.” Za konec Ina poda še en osvežilen nasvet: “Masko lahko čez noč postavimo v hladilnik in si zagotovimo prijetno ohladitev v vročih poletnih mesecih.”

Sensa testira

masko za obraz Real Solution Tencel Sheet Mask, za majši videz gubic

"Teden, ki je za menoj, je bil nekoliko bolj stresen, saj zaključujemo revijo. Komaj sem čakala, da prispem zvečer domov ter si privoščim masko za obraz. Vse sem naredila tako, kot piše na deklaraciji maske: Po umivanju obraza nanesite tonik. Nato položite masko na obraz, pustite delovati 10-20 minut. Pustila sem kar dvajset minut, se usedla v lotosov položaj in izvajala meditacijo dihanja. Po dvajsetih minutah sem odstranila masko z obraza, si z vatirano blazinico nežno masirala še ostanek maske, da se je popolnoma vpila v kožo. Videz v ogledalu je bil precej bolj spočit. Moja koža mi je bila zela hvaležna za to osvežitev.

Naslednje jutro je bila koža vidno bolj sijoča, gladka in navlažena. Moram priznati, da sem skozi leta preizkusila kar nekaj mask, a tako vlažilna ni bila nobena. Od sedaj prisegam na maske korejske kozmetike." 

Maja

Več v 2. delu članka...

Več o korejski kozmetiki pa najdete tukaj.