Spalnico spremenite v raj za spanje

1. 8. 2014
Deli
Spalnico spremenite v raj za spanje (foto: promocijsko)
promocijsko

Preden zaspimo, moramo zadostiti potrebam vseh petih čutov, torej vidu, sluhu, dotiku, okusu in vohu. Poglejmo, kako.

Vid

Spalnica naj bo pospravljena, čista in brez motenj. Soba, v kateri spite, naj ne bo shramba za nepotrebno kramo, temveč zatočišče, v katero se lahko zatečete, ko potrebujete mir, počitek in sprostitev.

Za dober in globok spanec je prav tako pomembna tema, saj svetloba telesu sporoča, da je čas za bujenje. V temi začne naše telo sproščati hormon melatonin, ki nam pomaga pri sprostitvi in prehodu v globoko spanje.

Če skozi okno v vašo spalnico tudi ponoči vdira preveč svetlobe, si omislite goste in temne zavese ali žaluzije. Druga možnost je maska ali kakšno drugo pokrivalo za oči, ki bo blokirala vse moteče vire svetlobe.

Sluh

Popolno okolje za spanje je popolno šele, ko odstranimo vse nepotrebne zvočne motnje. Če nimate oken z dvojno zasteklitvijo, ki dobro tesnijo in preprečujejo, da hrup z ulice prihaja v vašo spalnico, si čim prej omislite nova okna in namestite lepa senčila za okna. Cenejša rešitev so ušesni čepki, ki uspešno blokirajo vse šume in ki jih pri nas lahko kupite v vsaki lekarni.

Nekaterim ustrezajo določeni blagi zvoki, ki pomagajo blokirati vse druge šume, zato vam lahko sproščanje s pomočjo kakšne meditativne glasbe ali posnete meditacije prav tako pomaga zaspati. Ljudje smo si različni, zato so lahko tudi zvoki, ki nas uspavajo, povsem različni. Nekatere uspava zvok sesalca, pralnega ali sušilnega stroja v sosednji sobi, drugi najraje zaspijo ob zvoku radijske oddaje ali glasbe.

Dotik

Če želite dobro spati, mora biti v spalnici primerna temperatura. Poskrbite, da ne bo premrzlo ali pretoplo, preveč zatohlo ali da v sobi ne bo prevelik prepih, saj vam lahko vsaka tovrstna motnja preprečuje kakovostno spanje ali vam celo preprečuje zaspati.

Pomembna je tudi udobna postelja. Žimnica ne sme biti premehka ali pretrda, premajhna ali prestara. Če imate občutek, da vas nekaj žuli ali se zjutraj zbujate z bolečinami v hrbtu ali kje drugje, je to zagotovo znamenje, da spite na žimnici, ki ni dobra za vas. Ko boste spali na za vas idealni postelji, se boste ponoči veliko manj zbujali, saj se ne boste trudili najti najprimernejši položaj, v katerem bi lahko mirno zaspali.

Pomemben je tudi vzglavnik, za katerega veljajo podobna navodila kot za žimnico: ne sme biti pretrd, pretanek ali predebel, temveč ravno prav udoben. Osredotočite se tudi na odejo in posteljnino, ki naj bo primerna letnemu času, tako da vas pozimi ne bo zeblo in da vam poleti ne bo prevroče.

Okus

Kamilični čaj je znan po svojem pomirjajočem učinku, prav tako toplo mleko ali kakšen drug zeliščni čaj. Izogibajte se alkoholu, ki vas bo sicer hitro uspaval, a lahko kasneje, sredi noči, močno moti vaš spanec. Pred spanjem tudi ne jejte pretirano slane hrane, saj bi se ponoči lahko zbujali žejni in s suhimi usti.

Voh

Dišeča sveča ali eterično olje z vašim najljubšim vonjem, kot je na primer vonj sivke, vam lahko pomaga utoniti v sladek in globok spanec. Seveda pa poskrbite, da boste svečo ugasnili, še preden se to zgodi. Če lažje zaspite v sveži in dišeči posteljnini, poskrbite, da jo boste redno menjavali.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu