Stres, ki ga občutimo ob držanju diet, lahko naredi več škode kot "zdrava" hrana koristi

Ko se začnemo držati določenega režima prehranjevanja, se lahko v nas rodi strah pred hrano. Stres, ki ga občutimo ob držanju diet, lahko naredi več škode v našem telesu, kot naredi "zdrava" hrana koristi.

Stres, ki ga občutimo ob držanju diet, lahko naredi več škode kot "zdrava" hrana koristi (foto: profimedia) profimedia
15. 2. 2023

Večina diet demonizira določena živila. LCHF prehrana denimo demonizira ogljikove hidrate, zaradi česar se bodo privrženci tega režima bali ogljikovih hidratov. Je to res zdravo? Da smo pod stresom vsakič, ko je čas za obrok?

Sama sem se nekoč trudila jesti čim bolj "naravno". Jedla sem samo tisto, kar prihaja neposredno iz narave. In čeprav še danes menim, da so takšna živila najboljša zame, sem takrat razvila strah pred vso hrano, ki ni bila tako idealna.

Strah pred hrano pa ni najbolj naraven, mar ne? S pretiranim razmišljanjem in analiziranjem vsakega obroka sem se v resnici samo oddaljevala od lastne narave.

Še danes uživam v "naravni" hrani, a se ne obremenjujem več z vsakim živilom, ki ga pojem, saj se zavedam, da so tudi občasna odstopanja v resnici del zdrave prehrane, kakor so del življenja.

Z dajanjem oznak hrano spremenimo v nekaj slabega. Naenkrat začnemo živeti v strahu in krivdi, če se kdaj "prekršimo" oziroma če se ne držimo določenih pravil, ki smo jih postavili v svoji glavi.

"To so samo dodatne kalorije, od katerih se bom zredila in zbolela. Jaz ne bom sladice, sladkor je strupen. Mleko povzroča sluz... Je to sploh ekološko?"

Ko odstranimo oznake, se spremeni tudi naša perspektiva. V sebi začnemo gojiti razumevanje, da hrana ni sovražnik, temveč nekaj, kar nujno potrebujemo za preživetje in tudi nekaj, v čemer lahko razvajamo svoje čute.

"Ta obrok je čudovita umetnina, ki jo je nekdo sestavil zame. Uau, kako dobri okusi. Vesel/a sem, da mi je bilo dano uživati v tem obroku."

Svet ni črno-bel in prehrana ni črno-bela. S strogimi pravili in striktnim jedilnikom bremenimo svoje mentalno zdravje in v telesu ustvarjamo neravnovesje. Tudi če posegate po najbolj "zdravi" in "čisti" hrani na tem svetu, je vse zaman, če boste do prehrane imeli nezdrav odnos.

Seveda to ni izgovor, da bi se neprestano prehranjevali z nizko kakovostno, neustrezno hrano. A s tem, ko opustimo strah pred "nevarnimi" živili, se naučimo tudi prisluhniti svojemu telesu in mu zagotoviti točno tisto, kar potrebuje.

Prirejeno po: @krystalmatter