Turki stročji fižol pripravljajo na prav poseben način, jed pa je tako slastna, da jo obožuje prav vsak.
Stročji fižol nudi nešteto prednosti za zdravje: vsebuje veliko beljakovin, vitaminov, folne kisline, kalcija, železa, niacina in še bi lahko naštevali. Naše babice so pravile, da ni dela telesa, ki ga stročji fižol ne bi spravil k boljšemu delovanju.
Kako pa pripraviti stročji fižol tako, da bo maksimalno okusen? Pomagajte si s tem turškim receptom, ki ga obožujejo mnogi.
Ne spreglejte:
Potrebujete:
- 500 g svežega in očiščenega stročjega fižola
- 65 ml domačega oljčnega olja
- 2 paradižnika
- 1 čebulo
- 1-2 stroka česna
- Sok 1 limone
- 1 čajno žličko paradižnikovega koncentrata
- 1 čajno žličko sladkorja
- sol, poper, svež peteršilj po okusu
Priprava:
- Na nekaj kapljicah olja popražite čebulo, nato pa ji dodajte še paradižnikov koncentrat in nasekljan sveži paradižnik.
- Mešanici nato dodajte še stročji fižol, limonin sok, sladkor, sol in poper. Pokrijte posodo in pustite, da se na nizkem ognju duši približno pol ure.
- Proti koncu kuhanja dodajte jedi dodajte še svež česen in nasekljan peteršilj.
- Vse skupaj dobro pomešajte in jed postrezite še toplo.
Tako pripravljen stročji fižol se odlično obnese kot priloga, privoščite pa si ga lahko tudi kot slasten in zdrav prigrizek.
Vir: stil.kurir.rs