Vsi jo imamo v hladilniku, a je lahko zelo strupena: sploh ne veste, kaj vse lahko povzroči

8. 8. 2025
Vsi jo imamo v hladilniku, a je lahko zelo strupena: sploh ne veste, kaj vse lahko povzroči (foto: profimedia)
profimedia

Ni vseeno v kakšnih posodah shranjujete svojo hrano!

Plastične posodice za prenašanje hrane, ostanke in shranjevanje so priročne, ko želimo, da hrana ostane sveža. Toda material, iz katerega so izdelane, lahko vsebuje eno najbolj strupenih snovi v vašem hladilniku – bisfenol A.

Ta kemikalija, znana kot BPA, se uporablja že od 60. let prejšnjega stoletja za izdelavo plastičnih materialov. Med drugim jo najdemo tudi v dobro poznanem Tupperwareu, ki proizvaja plastenke in druge plastične izdelke.

Poleg tega se BPA uporablja tudi za prevleke notranjosti kovinskih izdelkov, kot so pločevinke za hrano, pokrovčki steklenic in vodovodne cevi, navaja klinika Mayo.

Ko hrana pride v stik s plastiko, kovino ali drugim materialom, obstaja verjetnost, da absorbira del kemikalije BPA. Čeprav ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) trdi, da je majhna količina BPA varna za uživanje, so v zadnjih letih določene uporabe začeli prepovedovati.

Na Hrvaškem razburja posnetek s hitre ceste: "Vsi so popolnoma nori"

Kaj pravi zakonodaja?

Leta 2012 in 2013 je FDA spremenila predpise glede uporabe BPA v določenih plastičnih izdelkih, kot so plastenke in posodice za dojenčke, vendar ne zaradi varnosti, temveč zato, ker je industrija sama opustila uporabo teh materialov.

A če so nerojeni otroci, novorojenčki ali majhni otroci izpostavljeni BPA, lahko to vpliva na razvoj možganov in prostate, opozarjajo na kliniki Mayo. Raziskave pri odraslih pa kažejo, da je BPA lahko povezan tudi z višjim krvnim tlakom.

Kaj svetujejo zdravniki?

Zdravniki s Harvarda priporočajo, da smo zmerni pri uporabi izdelkov, ki vsebujejo BPA, in da čim več hrane uživamo sveže, ne iz konzerv. Svetujejo tudi nakup plastenk in posod brez BPA.

Izogibajte se segrevanju plastike v mikrovalovni pečici ali pomivalnem stroju, saj toplota povzroči razgradnjo plastike, kar omogoča sproščanje BPA v hrano, opozarja Mayo.

Kaj uporabiti namesto plastike?

Obstajajo materiali, ki ne vsebujejo strupenih snovi, kot so steklo, nerjaveče jeklo in porcelan. Ti so varnejši za dolgotrajno uporabo in shranjevanje hrane – še posebej v toplem okolju ali pri ponovni uporabi.

Vir: Eat This, N1

Pozabite kis, sodo in kredo – to naravno rešitev za madeže imate ves čas na dosegu roke

Novo na Metroplay: Uveljavljena dirigentka Živa Ploj Peršuh o predanosti in čarovniji, ki nastane na odru