Tabletka - blagoslov ali prekletstvo?

So pozitivne lastnosti tabletke, kot je zanesljiva zaščita pred neželeno nosečnostjo in sproščena spolnost zaradi preproste in zanesljive zaščite, ter dodane prednosti, ki jih ponujajo sodobne tabletke, res nekaj, kar hočemo vnašati v svoje telo?

20. 6. 2011

S prof. dr. Bojano Pinter, dr. med., spec. ginekologije in porodništva z Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, smo za vas pripravili kratko razmišljanje o hormonski kontracepciji.

Tabletke imajo mnogo prednosti, vseeno pa je treba imeti v mislih, da je pred šestimi leti mednarodna agencija za raziskovanje raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji, sestavljena iz strokovnjakov iz osmih držav, opozorila na možnost nastanka raka, povzročenega s hormonsko kontracepcijo. »Povišano tveganje je pričakovano, saj hormoni spodbujajo rast celic, vendar je to tveganje majhno,« pojasnjuje prof. dr. Pinterjeva in dodaja: letno se pojavi rak dojke pri eni od 17.000 žensk nejemalk kontracepcijskih tabletk, pri jemalkah tabletk pa se rak dojke pojavi pri eni od 16.000 žensk.«

Zrela leta

Težke bolezni, kot je globinska venska tromboza (razvoj strdkov, ki lahko blokirajo krvne žile, ki v nekaterih primerih izzovejo možgansko kap ali embolijo) ali rak pri mladih ženskah so zelo redki. Z leti na splošno narašča tveganje za številne bolezni, ženske v zrelih letih pa so tudi bolj izpostavljene boleznim, ki jih tabletka lahko še dodatno krepi. Prav zato kadilkam po 35. letu strokovnjaki odsvetujejo jemanje tabletk, saj tabletka in cigareti delujejo na oženje krvnih žil in na  pojav strdkov.

Estrogena in progestogena

Kombinirana tabletka vsebuje estrogensko in progestogensko (progesteronu podobno) učinkovino v  različnih odmerkih in različnih kombinacijah in deluje tako, da zavre ovulacijo, spreminja sluz v materničnem vratu in otežuje gibanje semenčic. Ginekolog na podlagi podatkov o preteklem in sedanjem zdravstvenem stanju, razvadah (kajenje!) ter  boleznih v družini pacientki svetuje, katera tabletka ali druge vrste kontracepcija  bi bila zanjo primerna. Če poleg zanesljive zaščite pred neželeno nosečnostjo želi ženska še ublažiti težave z aknasto kožo, mastnimi lasmi, nabiranjem tekočine v telesu, s poraščenostjo, z močnimi krvavitvami ali pa morda nadležnimi PMS-ji, ji bo ginekolog svetoval kontracepcijo, ki ji lahko pomaga tudi pri zgoraj omenjenih težavah.

Seveda je od vsake ženske posebej odvisno, kako se bo odzvala na določeno kontracepcijsko tabletko. Če ji kakšen kontraceptiv ne odgovarja in če ima za njo nesprejemljive stranske pojave ali nima želenih dodatnih učinkov, lahko s svojim ginekologom vedno poiščeta drugo rešitev. Pri približno desetini žensk so prvih nekaj ciklusov jemanja hormonskih tabletk možni blage, t. i. vmesne krvavitve, spremembe razpoloženja, zmanjšanje libida, depresivna stanja, otekanje, povečanje apetita.

Dodana vrednost

Vsaka tabletka ima svoje pozitivne plati. V obsežnih raziskavah je bilo ugotovljeno, da ženske, ki so daljše obdobje uporabljale kontracepcijske tabletke, manj pogosto zbolevajo za rakom jajčnikov, maternične sluznice in debelega črevesa. Ni še znano, kako nastane npr. rak jajčnikov, toda domnevajo, da je pojav raka povezan s številom ovulacij in posledičnih poškodb v jajčniku. Ženske zaradi tabletk nimajo ovulacije, zato imajo manj možnosti za takšne spremembe. Ker tabletka vzpostavi umetni ciklus, stanjša maternično sluznico in s tem zmanjša jakost krvavitev, hkrati zmanjšuje število dni krvavenja in nekatere od njih zmanjšujejo raven androgenih hormonov, kar zmanjša akne in poraščenost.

Kljub vsem prednostim, ki jih prinaša tabletka, pa se moramo zavedati, da z njo v telo vnašamo sintetične hormone, ki uravnavajo naš ciklus in poenostavljeno povedano hormonsko stanje našega telesa.

Hormoni po meri

Hormonske tabletke lahko ženske jemljejo vse do menopavze, nato se ob morebitnih težavah z ginekologom lahko odločita za hormonsko nadomestno terapijo, pomembno je le, da se že ob prvem pregledu, ko se ženska odloča za hormonsko kontracepcijo, z ginekologom pogovori o vseh tveganjih. Ko zdravnik izključi vse dejavnike tveganja, lahko predpiše hormonsko kontracepcijo, zato je pomembno, da mu omenite vse svoje zdravstvene težave, pa tudi zdravstvene težave ožjih sorodnikov, saj genetske predispozicije lahko pokažejo na bolezen, ki bi vas lahko prizadela.
Hormonske tabletke so v prejšnjih desetletjih spremenile svojo obliko, odmerki hormonov v njih so se zmanjšali, zato z njimi manj obremenjujemo jetra. Sintetične tvorbe, ki oponašajo naravne hormone, postajajo vse bolj podobne molekulam v našem telesu. Najnovejše tabletke vsebujejo telesu lastni hormon estradiol – estrogen, ki je enak tistemu, ki nastaja v ženskem telesu, in ima zato manjši vpliv na presnovne in hemostatske parametre, progestogen dienogest pa je idealni partner estradiolu za dobro uravnavanje ciklusa, zato so ob jemanju teh tabletk menstruacije veliko šibkejše in krajše.

Skozi kožo ali iz obročka oz. prstana

Po odmerkih učinkovin in uporabi se med seboj razlikujejo, a hormonski kontraceptivi delujejo podobno – zgostijo sluz v materničnem vratu in semenčicam otežijo prehod v rodilih. Kontraceptivi s kombinacijo estrogena in progestogena preprečijo tudi mesečno sproščanje jajčeca, zaščitna sredstva, ki vsebujejo samo progestogen (jemljejo jih lahko tudi ženske ob polnem dojenju, z migrenami, kadilke, starejše od 35 let, ženske z boleznimi srca in / ali ožilja, s povišanim krvnim tlakom, hudo debelostjo, dolgotrajno sladkorno boleznijo ... ), poleg zgostitve sluzi v materničnem vratu spremenijo še maternično sluznico, večinoma tudi preprečijo ovulacijo.

V Sloveniji se poleg kontracepcijskih tablet ženske lahko odločimo tudi za hormonsko kontracepcijo v obliki kožnega obliža, vaginalnega obročka ali kontracepcijskih injekcij. Vsi omenjeni načini so enako učinkoviti kot tabletke, imajo pa tudi določene prednosti pred njimi: ker pri obližu hormoni vstopajo v telo skozi kožo in gredo naravnost v kri, ne obremenjujejo jeter kot tabletke, poleg tega pa je aktivna snov razpršena v tankem filmu na obliž in se počasi, 24 ur, vpija v kožo ter ni naglega naraščanja hormonov v krvi kot pri oralni uporabi. Podobno je pri vaginalnem obročku oz. nožničnem prstanu, ki hormon počasi, v minimalnih odmerkih, spušča v telo.

Učinek kontraceptiva se ne zmanjša, če pride do bruhanja, tako kot pri tabletki. Obliž se menja enkrat na teden, vaginalni obroček pa vstavite za tri tedne, nato ga odstranite in po enem tednu (v katerem se pojavi prekinitvena krvavitev) vstavite novega.  Kontracepcijsko injekcijo se daje v mišico (pri ginekologu) enkrat na tri mesece. Čas do povrnitve menstruacij in plodnosti traja od pol leta do enega leta po prenehanju rabe, pri mladostnicah in mladih ženskah pa rabo progestogenskih injekcij lahko spremlja zmanjšanje mineralne gostote kosti, ki poveča tveganje za osteoporozo.

Naravno

Naravne metode zahtevajo disciplino in spolno vzdržnosti v času plodnih dni, pravi dr. Pinterjeva in nadaljuje: flZa nekatere pare so te metode popolnoma primerne in jih uspešno dosledno in učinkovito uporabljajo. Večina pa pri vzdržnosti ni dosledna, zato so na splošno te metode manj učinkovite. Dobro je, da ženska z naravnimi metodami spozna svoj menstruacijski ciklus in ko želi, lažje načrtuje zanositev v času plodnih dni.«

Pri prekinjenem spolnem odnosu se moramo zavedati, da lahko majhna količina semenske tekočine pride v nožnico s predsemensko tekočino. Pri metodi varnih dni je spolnost v ženskih plodnih dnevih preložena na neplodne dni ali pa se takrat odločimo za eno od pregradnih metod, upoštevati pa je treba nihanja v mesečnem ciklusu.

Za strokovno pomoč pri pripravi članka in pregled članka se zahvaljujemo prof. dr. Bojani Pinter, dr. med., spec. ginekologije in porodništva z Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Iva Jerković, Petra Arula, Fotografije: Shutterstock