Tai chi in qi-gong – gibanje in dihanje za ohranitev notranjega ravnovesja

S kombinacijo zelo enostavnih vaj tai chi in qi-gong si lahko zagotovimo zdravo, prožno, pokončno in čvrsto telo, umirjen in naravno bister um, uravnotežena čustva ter živ, otroško igriv in radoveden duh.

 

 

27. 7. 2011

Že v stari Kitajski so taoistični modreci dojeli, da je človek zelo kompleksno bitje in da za svoje dobro počutje in izvrstno zdravje potrebuje tako globoko, umirjeno dihanje kot tudi veliko gibanja. Zavedali so se, da smo ljudje v svoji telesni obliki človeške živali s primarnimi nagoni, ki nas ohranjajo pri življenju.

Prav tako pa so se tudi zavedali, da skozi to telo, v katerem človek prebiva, teče življenjska energija ali "či", energija, ki kreira vesolja – od najmanjšega zrnca peska do najkompleksnejšega organizma, kot je človeško telo z vsemi svojimi nivoji (fizičnim, čustvenim, mentalnim in duhovnim). Zavedali so se ustvarjalne sile, ki ji človek v različnih časovnih obdobjih in kulturah daje različna imena – bog, višji jaz, Logos, Kristus, Wakan Tanka, Tao (Dao), neskončna inteligenca, The Force (sila) ipd.

Z opazovanjem ritmov narave, obnašanja in gibanja živali ter s pričevanjem dogajanju v svoji notranjosti so razvili zanimive gibalne vaje. Ugotovili so, da živali v svojem naravnem okolju zelo redko obolevajo, zato so na podlagi teh opazovanj sestavili gibanje živali v določeno zaporedje ali formo, ki jo danes vsi poznamo kot tai chi. Pravilen zapis je sicer TAI JI QUAN (beri: taj dži čuen), vendar se je v svetu zaradi lažje izgovorjave "prijela" angleška verzija.

V svoji zasnovi je tai chi borilna veščina, saj nas uči obvladovanja in spoznavanja telesa in duha, vendar je po mojem mnenju veliko več kot to. Z redno in neprisiljeno vadbo namreč izjemno okrepi naše telo, saj so vaje sestavljene tako, da krepimo naše sklepe, ki se s procesom staranja obrabljajo. Tudi mišice delujejo pri tej obliki vadbe na drugačen način kot na primer pri fitnesu, saj postajajo vse bolj elastične, "mehke", pretočne – kakor voda. Če se vam to sliši malo čudno, se samo vprašajte, kaj je bolje – imeti trde, kamnite, "mrtve" in nepretočne mišice, skozi katere energija komajda teče, ali pa naravno skladno obliko in sestavo mišic, skozi katere se z lahkoto pretaka življenjska energija.

Ali kot je že nekoč dejal veliki mojster borilnih veščin Bruce Lee : "Če daš vodo v kozarec – postane kozarec. Če daš vodo v skodelico – postane skodelica. Če daš vodo v steklenico – POSTANE steklenica. Voda lahko mirno teče ali pa razburkano udari. Ne moreš je razjeziti in ne moreš je premagati. Postani kot voda, prijatelj. BODI voda."

Ta starodavna, kitajska oblika gibanja, ki se je v različnih formah obdržala vse do danes, pa ima svojega spremljevalca, ki je neločljivo povezan z njo. To je qi-gong, raznovrsten sklop dihalnih vaj, brez katerih si danes skoraj več ne predstavljamo nobene delavnice za osebnostno rast. Tudi pri tej obliki dihalnih vaj – kot pri vajah tai chi – velja, da začnemo z zelo enostavnimi dihalnimi vajami, da se postopoma navadimo na počasno, globoko dihanje s trebušno prepono, da se naše telo-um ponovno seznani oz. spomni naravnega ritma dihanja.

Danes večinoma ljudje dihamo plitko, površno, hitro, tako da smo v kaotičnem tempu življenja, ki ga živimo nekako ves čas pod stresom, kar pomeni, da je naše telo-um ves čas obremenjeno, ves čas pod pritiskom. Nekako smo pozabili na stanja ležerne sproščenosti, ki nam ponujajo umirjenost in dobro počutje. Prav zaradi tega je po mojem mnenju danes določena oblika dihalne vadbe priporočljiva, če želimo ohraniti svojo vitalnost, igrivost, lahkotnost in mladost vse tja v pozna leta.

S kombinacijo zelo enostavnih vaj tai chi in qi-gong si lahko zagotovimo zdravo, prožno, pokončno in čvrsto telo, umirjen in naravno bister um, uravnotežena čustva ter živ, otroško igriv in radoveden duh.

Vse skupaj seveda pomeni veselega, radostnega, zdravega in uravnoteženega človeka, ki je zadovoljen s seboj in pomirjen z življenjem. Pomeni človeka, ki je ves čas v vibracijskem stanju – KAKO JE MENI 'FAJN', KAKO JE MENI DOBRO. Pomeni stanje človeka, ki si ga vsi mi želimo čutiti VES ČAS. Ali pa vsaj večino časa. Pomeni stanje človeka, stanje zavesti, za katerega vsi mi nekje globoko v sebi VEMO, da nam pripada, vemo, da si ga zaslužimo. S tem spoznanjem in vedenjem pa je seveda odvisno od nas, kaj bomo ukrenili, za kakšno stanje in občutenje se bomo SAMI odločili. Mene že vedenje, da imam vedno možnost odločitve, možnost IZBIRE, zelo pomirja. Daje mi moč in vrednost ter me hkrati neskončno zabava. Ni kaj, ljudje, priznati je treba … to naše vesolje je res radodarno.

Emmanuel, www.re-lifeholisticretreat.com

emmanuel

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri