Nega kože z vodo

Koža, naš največji in najbolj izpostavljen organ, predvsem v vročih poletnih mesecih potrebuje vlago. Ponudite ji stekleničko vode.

Zdravilna moč vode (foto: Getty Images, Milenko Miklja) Getty Images, Milenko Miklja
10. 7. 2013

Na zdravilno moč vode so prisegala že stara ljudstva; kopali so se v morju, tolmunih ali pozneje rimskih toplicah in javnih kopališčih.

Voda je preprosta spojina dveh elementov, ki pa ima kompleksen učinek na naše telo; v njej se lepo počutimo, sprosti nas, koži vrača vlago in elastičnost, s tem pa tudi mladost ... Ni čudno, da je sestavni del kozmetičnih pripravkov, pa ne le kot njihov osnovni element, temveč glede na njen izvor tudi kot pomembna učinkovina za odpravljanje različnih lepotnih težav.

Nega z vodo

Koža, ki ji primanjkuje vode, postane krhka in suha. Na tak­šnem obrazu so tanke gubice hitro vidne, zato deluje starikavo. A tudi v resnici se hitreje stara, saj je izsušena koža občutljivejša, predvsem na škodljive UV-žarke in proste radikale.

Najboljša preventiva je ohranjanje vlage v in na koži, saj se odstotek vode v telesu z leti še zmanjšuje. Tako je recept za vitalnejšo in mladostno kožo steklenica vode in kapljica vlažilne kreme na dan.

Vsakodnevna lepotna rutina se začne s čiščenjem. Umivanje samo z vodo ne odstrani umazanije s kože, pomagati si moramo z izdelki za čiščenje. Izberite jih skrbno, saj lahko še bolj izsušijo kožo.

Izogibajte se prhanju s prevročo vodo, najboljša je nekoliko hladnejša od telesne temperature. Po čiščenju, kopanju ali umivanju telo in obraz osušite le z nežnim tapkanjem in mehko brisačo. Pa ne popolnoma, še na vlažno kožo nanesite izdelek za nego, saj takšna vpija bolje in zadržuje več vode (podobno kot spužva).

Vlažilno kremo uporabite večkrat na dan, pa tudi pred spanjem, saj ne le vlaži, temveč lahko blagodejno vpliva tudi na druge lepotne težave, kot so občutljivost, prekomerno izločanje sebuma ... Z uporabo takšnih izdelkov vlaga ostane shranjena v koži več časa, zato je ta še ure po nanosu sveža, bolj elastična in prožna, gube pa so manj vidne.

Dehidrirani koži (in takšno imamo poleti skoraj vsi) enkrat tedensko privoščite piling. Izberite nežnega, da odstrani le odmrle celice in tako pospeši prodiranje aktivnih sestavin in kreme do globljih plasti kože. Sledi naj bogatejša nega z masko ali intenzivnim serumom.

Vsakodnevno nego z intenzivnim serumom naredite vsaj enkrat letno, ob koncu poletne ali pa zimske sezone. Pomaga tudi prehrana, bogata z omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami, ki koži pomagajo proizvesti naravne lipide in vitamine A, B in C.

Morska voda

Vsebuje sol, mikroelemente in minerale, ki jih naše telo lahko izgublja pri telesnih naporih ali višjih temperaturah. Kopeli z morsko vodo spodbujajo prekrvavitev, odvajajo škodljive snovi, izboljšajo preskrbo s kisikom in pospešijo obnavljanje celic.

Izvirska voda

Svoj izvir ima v podzemnem vodnem viru in se polni pri njenem izviru. Mikrobiološke zahteve in postopki obdelave izvirske vode so podobne mineralni vodi, fizikalno-kemijske lastnosti pa morajo ustrezati pogojem za zdravstveno ustreznost pitne vode. Če je voda toplejša od 20 stopinj Celzija, jo imenujemo termalna.

Cvetna voda

Hidrolat ali cvetna vodica je dragocena naravna vodica, pridobljena v postopku destilacije eteričnih olj iz najboljših, skrbno izbranih rastlin, pogosto iz nadzorovane ekološke pridelave. Tako je bogata z naravnimi aktivnimi sestavinami določene rastline.

Uporabljamo jo lahko za čiščenje, nego in osvežitev obraza, telesa in las, hkrati pa je učinkovita prva pomoč pri različnih poškodbah in kožnih težavah.

Kaj vam sporoča vaša koža

  • Suha koža označuje pomanjkanje naravnih lipidov, ki oblikujejo zaščito za zadrževanje vlage. Izberite izdelke, ki vsebujejo omega-6 maščobne kisline aminokisline, urejo in olje avokada.
  • Mastna koža prav tako potrebuje vlago. Izberite kreme z lahkotnejšimi teksturami, katerih osnova je voda. Zraven naj uravnavajo izločanje sebuma in pH kože. Izberite naravna eterična olja.
  • Za mešano kožo lahko istočasno uporabljate dve vlažilni kremi – tisto za mastno kožo nanesite na T-predel, bogatejšo pa na preostali del obraza.
  • Raziskave so pokazale, da se vidna zgubanost kože 28-letnice ob skrbi za zaščito pred UV-žarki in prostimi radikali v sedmih letih poveča za 22 odstotkov, sicer pa kar za 52 odstotkov.

Talasoterapija - z vodo do zdravja

Sanitas per aqua (z vodo do zdravja) je izrek, ki so ga udejanjali že v prvih termalnih kopališčih, ustvarjenih za sprostitev in prenovo.

Ta živi še danes v sodobnih SPA centrih, kjer ponujajo tretmaje bodisi s termalnimi ali morskimi vodami (ter drugimi učinkovinami morja).

Slednje imenujemo talasoterapija, ki izkoriščajo vedenje, da sta si morska voda in človeška plazma precej podobni. Zato naj bi tretmaji na morskemu zraku, v vodi, morskemu blatu in z morskimi algami pomagali telesu obnoviti naravno kemično ravnovesje. Ko se človek potopi v toplo morsko vodo, telo skozi kožo absorbira potrebne minerale, kot so magnezij, natrij, kalij, kalcij in jod.

Magda Dežđek, Nika Veger, foto: Getty Images, Milenko Miklja