Največji tatovi energije

22. 3. 2014
Deli
Največji tatovi energije

S hrano naj bi dobili energijo – a ko pomislimo, kaj smo danes zaužili in kaj nas je resnično nahranilo, kaj pa vzelo energijo, nam je hitro jasno ...

Tokrat ne bomo govorili o preobloženih prazničnih mizah, ki so nam poleg obroča okoli trebuha na veke že ob mizi postavljale uteži, temveč o živilih, ki nas spremljajo skoraj vsak dan.

Nanje opozarjajo avtorji knjige Za dobro počutje – Najboljše zamisli in recepti za sproščeno razpoloženje (MKZ), ki trdijo, da od spodaj naštetih jedi postanemo utrujeni, žalostni ali celo bolni. Poslušajte se jim torej odpovedati ali jih zaužijte le ob posebnih priložnostih.

Močno predelani izdelki

Večina močno predelanih izdelkov, kot so vnaprej pripravljena hrana, hitra hrana in umetne industrijsko pripravljene pijače, ne vsebujejo skoraj nobenih vitalnih snovi, zato pa imajo veliko maščob in sladkorja, kot tudi kalorij. Večina jih vsebuje tudi veliko fosfatov, ki v telesu preprečujejo vsrkavanje kalcija, zaradi česar postanejo naše kosti krhke (osteoporoza).

Kava

Če kavo pijemo v zmernih količinah, sicer poživlja, več kot pet skodelic na dan pa telesu zagotovo škoduje. Poleg tega povzročajo večje količine kofeina prej utrujenost kot budnost. Nekatere snovi v zrnih pražene kave povečujejo občutek lakote, druge spet preprečujejo vsrkavanje železa in s tem vplivajo na oskrbo telesa s kisikom.

Po skodelici kave se lahko počutite tudi hiperaktivni – zamenjajte jo raje s skodelico zelenega čaja.

Izdelki z manj maščobami

Veliko izdelkov, ki so označeni z nazivom lahek, vsebuje umetna sladila, ki lahko povzročajo napihnjenost. Poleg tega sladila znižujejo prag zaznave sladkega okusa, zato moramo hrano vedno bolj sladkati, da sploh še lahko čutimo sladek okus. Bolje bi bilo, da bi jedi vedno manj sladkali in se tako počasi navadili na njihov manj sladek okus.

Strokovnjaki opozarjajo tudi na to, da je v jedeh z manj maščobami veliko škroba (le kako naj bi bil jogurt brez maščob ali z malo maščobami tako gost in okusen, če ne bi bil nasičen z drugimi snovmi, in le zakaj je danes, ko že cel planet pazi na to, da bi jedli vse z manj maščobami, največ sladkornih in srčno-žilnih bolnikov? Več o tem si lahko preberete tudi na straneh LINK www.feel-good.si.

Sol

Sol uporabljajte zelo varčno, saj je v njej veliko natrija, ki zadržuje vodo v telesu. Strupene in druge snovi, ki nastanejo pri presnovi, se zato ne morejo izločiti in se nabirajo v telesu, zato smo velikokrat zabuhli.

Ob zabuhlosti se odločite za prečiščevalno dieto in obiščite savno – hitro se boste počutili bolje.

Belo, prečiščeno ...

Ne pozabite, koliko dela ima vaše telo, če hoče prebaviti beli sladkor, belo moko, bel riž ... Le za prebavo rafiniranih živil porabi minerale, ki so jim jih med predelavo odvzeli. Premislite torej o tem, koliko kalcija potrebujete, da ne boste trpeli za osteoporozo kot vaša mama, in koliko ga porabi telo ob presnovi le zato, ker ste sladkosnedka ...

Petra Arula