Že majhna praska na teflonski ponvi je lahko nevarna!

18. 11. 2023
Deli
Že majhna praska na teflonski ponvi je lahko nevarna! (foto: shuttersotck)
shuttersotck

Zakaj je teflon tako nevaren? Pojasnjujejo raziskave. 

Teflonske ponve so sicer v preteklosti že mnogokrat povezovali z zdravju škodljivimi snovmi, nova študija pa zdaj razkriva, zakaj je že ena sama praska na telfonski ponvi lahko nevarna, piše The Insider.

Večina posod s premazom proti prijemanju vsebuje sledove per- in polifluoroalkilnih snovi, na kratko PFAS, ki zajemajo več kot 4.700 kemikalij. Te se sčasoma naberejo v okolju in v naših telesih in so izjemno obstojne – zato ime 'večne kemikalije'. 

Izpostavljenost določenim kemikalijam PFAS so povezali s povečanim tveganjem za zdravstvene težave, vključno z boleznijo jeter, kronično boleznijo ledvic, visokim krvnim tlakom in nekaterimi vrstami raka, še navaja medij.

Zakaj je že majhna površinska praska na teflonski prevleki lahko nevarna?

Raziskovalci so izračunali, da se lahko med kuhanjem v telfonski posodi s prasko sprosti od med nekaj tisoč do 2,3 milijona nevarnih delcev.

Do leta 2013 so te posode izdelovali tudi s pomočjo kemikalije PFOA oz. perfluorooktanojske kisline, ki je bila povezana s povečanim tveganjem za raka ledvic in testisov, z nizko porodno težo in oslabljenim imunskim sistemom. Danes te posode izdelujejo s kemikalijami nove generacije PFAS, od katerih so nekatere prav tako povezane s podobnim zdravstvenim tveganjem.

Ker nekateri od teh delcev torej končajo v hrani, je pomembno, da smo v kuhinji ter pri izbiri in uporabi posode in drugih kuhinjskih pripomočkov previdni, so zaključili raziskovalci.

Predvsem pa je treba upoštevati navodila: večina teflonske posode ima jasna navodila – ne smemo jih preveč segrevati, da bi se tako izognili potencialno škodljivim hlapom. Teflon namreč oddaja nevarne kemikalije takrat, ko ga segrejemo na zelo visoko temperaturo, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ).

Čim večkrat uporabljate teflonsko ponev na visokih temperaturah, tem hitreje se bo prevleka odluščila in oddajala majhne delčke in pline v zrak. Ko se to zgodi (ponavadi v roku dveh let), se ob ročnem pranju ali v pomivalnem stroju z bolj močnim detergentom proces pospeši. Če že uporabljate teflonske ponve, je torej pomembno, da je dovolj pogosto zavržete in kupite novo, ki nima prask. 

Raziskava: Raman imaging for the identification of Teflon microplastics and nanoplastics released from non-stick cookware

Katere posode pa so najbolj zdrave? 

Najbolje, da zamenjate teflonsko posodo za posodo iz nerjavečega jekla, železa ali emajla.

Original članek na aktivni.si