Tehnologija vam lahko reši življenje!

Ali ste pripravljeni – manj sedeti, se več premikati, bolj zdravo jesti, spati osem ur na noč – sprejeti nove življenjske navade, da bi bili bolj srečni in zdravi? Če želite spremeniti eno od teh ali podobno življenjsko navado, morate vedeti, da se pot do uspeha začne z majhnimi koraki.

30. 5. 2019 | Promocijsko sporočilo

Na vaši poti pa vam lahko pomaga nosljiva tehnologija – različni gadgeti, ki jih nosite na sebi in so opremljeni s senzorji, kot so športne ure, pametne zapestnice in merilci, ki jih pred nakupom enostavno poiščete in primerjate na Ceneje.si, portalu specializiranem za spletno nakupovanje in primerjanje izdelkov številnih spletnih trgovin.

K nosljivi tehnologiji štejemo pametne elektronske naprave, ki se nosijo na telesu in se uporabljajo za merjenje različnih zdravstvenih in fitnes parametrov. Vgrajene imajo senzorje, ki merijo različne spremembe v telesu, ki jih lahko spremljate in preverjate z aplikacijo na svojem pametnem telefonu.

Nosljiva tehnlogija – kdaj, zakaj in za koga?

Znebiti se nezdravih navad ni lahka naloga in večina nas obtiči že na začetku. Strokovnjaki pravijo, da se to zgodi zaradi postavljanja nerealnih ciljev, saj se mora vsaka sprememba začeti z majhnimi koraki in počasnim umikanjem od trenutnih navad.

Če se na primer odločite, da želite manj posedati in se več gibati, se ne odločite za obisk fitnesa petkrat na teden, saj to preveč odstopa od vaših običajnih navad in bo manj verjetno uspešno na dolgi rok.

Namesto tega predlagamo, da preizkusite:

  • omislite si števec korakov ali podoben fitnes merilec,
  • naredite 10.000 korakov na dan – namesto dvigala uporabite stopnice, avto parkirajte dlje od vhoda in se sprehodite med malico v službi,
  • s prijateljem se dogovorite za 30-minutne sprehode parkrat na teden.

Kljub temu, da nas bo večina za neuspehe pri doseganju ciljev krivila slabo samokontrolo, pa pri spremembah obnašanja ali nekaterih življenjskih navad večjo vlogo igrajo preambiciozno zastavljeni cilji. Ključ do uspeha je postavljanje manjših realističnih ciljev, ki jih lahko zlahka dosežemo in se tako približamo cilju.

Da bi lažje dosegli cilj pa si lahko omislite pomoč in razmislite o investiranju v kakovostno športno uro ali merilec. To so trenutno najbolj popularni modeli:

Polar A370

Polar je dobro poznano ime v svetu fitnes merilcev, novi Polar A370 pa je po mnenju mnogih trenutno najboljši model tega proizvajalca.

Ta vodoodporen in vzdržljiv merilec vas dnevno spremljal in meril vašo vadbo, korake, premagano razdaljo, porabljene kalorije in celo kakovost vašega spanca. Če vam je bolj pomembna kakovost podatkov kot sam dizajn merilca, bi to lahko bil pravi merilec za vas.

Odlikuje ga še dokaj velik zaslon, kjer lahko enostavno spremljate vse parametre, na telefonu pa lahko s Polar aplikacijo podrobneje preverite še ostale aktivnosti in vodite dnevnik treningov. Poleg tega pa je merilec tudi vododporen, tako da ga lahko brez skrbi uporabljate tudi med plavanjem in drugimi vodnimi aktivnostmi.

PREVERITE VSE POLAR MERILCE »

Fitbit Alta

Fitbit je dobro znano ime, model Fitbit Alta pa je odlična izbira, če želite svoje aktivnosti spremljati na zelo preprost in diskreten način. Alta namreč ponuja minimalistično obliko, ki je zelo elegantna in funkcionalna.

S Fitbit Alto boste lahko opazovali svoj srčni utrip, merili kardio vadbo in dnevno kurjenje kalorij, spremljali faze in kakovost spanja. Merilec vas lahko vodi čez dihalne vaje, meri premagano razdaljo in hitrost, z njim lahko spremljate vsakodnevne obroke, za ženske pa nudi celo spremljanje menstrualnega ciklusa in drugih parametrov ženskega zdravja.

Fitbit Alta je vodoodportni fitnes merilec in poleg običajnih meritev vsakodnevnih aktivnosti lahko z njo tudi spremljate klice, pošljete sporočilo in preverite svoj koledar – vse z nekaj dotiki ekrana.

PREVERITE VSE FITBIT MERILCE »

Garmin Vivofit

Edino v čemer se ta merilec ne more kosati z drugimi podobnimi merilci je dizajn in estetika – in to je njegova prednost! Majhen in skoraj neopazen fitnes merilec ni večji od običajne zapestnice, v primerjavi z drugimi pa ga odlikuje ena lastnost – življenjska doba baterije.

Vivofita namreč ni treba polniti, saj namesto polnjive baterije uporablja baterije podobne tem v ročnih urah, ki lahko zdržijo več kot eno leto.

Garmin Vivofit spremlja kakovost spanja, šteje porabljene kalorije in meri vse aktivnosti, ki jih izvajate na nogah. Za razliko od drugih merilcev pri merjenju razlikuje med aktivnostmi, ki jih opravljate (npr. kolesarjenje ali plavanje), meri pa tudi intenzivnost vaših treningov.

PREVERITE VSE GARMIN MERILCE »

Pametni inhalatorji, nedrčki ki lahko zaznajo raka dojk in naprave ki merijo srčne nepravilnosti

O najpopularnejših modelih malo kasneje, pred tem pa je nujno omeniti, da je nosljiva tehnologija veliko več kot le pametne ure in športni merilci.

Na trg namreč prihajajo popolnoma drugačne oblike nosljive tehnologije, ki služijo kot visoko specializirani, natančni in mogočni zdravstveni aparati. Od začetka dominacije pametnih telefonov se znanstveniki in oblikovalci ukvarjajo z zdravstveno ali medicinsko uporabo različnih senzorjev, ki jih lahko nosimo na telesu in jih sočasno povežemo s svojimi mobilnimi telefoni.

Tako so danes na tržišču številne specializirane naprave kot je pameten inhalator Air Louisville, ki s pomočjo senzorjev meri onesnaževanje zraka za astmatike ali druge z obolelimi pljuči, rezultati merjenja pa so javno dostopni podatki, ki pripomorejo k zmanjšanju števila nujnih uporab inhalatorja. Pameten nedrček iTBra lahko beleži spremembe v tkivu dojke in je povezan z računalnikom ali pametnim telefonom. Tam se zbirajo podatki o uporabnici, ki se lahko enostavno in hitro delijo z zdravnikom, kar naj bi zmanjševalo število nepotrebnih in dragih kontrolnih pregledov in biopsij.

Photo: KardiaMobile Promo

Tu so že izdelki kot sta KardiaMobile in KardiaBand, ki uporabnikom omogočajo spremljanje nepravilnosti pri srčnem utripu. Naprave so zamenjale drage bolnišnične teste, saj zanesljivo merijo srčni utrip, rezultate pa vizualno predstavljajo uporabniku ali zdravniku in ga obvestijo o morebitni aritmiji.

Zanimiv je še tehnološki produkt, ki ga je razvil velikan L'Oreal. Gre za devetmilimeterski senzor, ki se ga lahko nosi na nohtu in meri izpostavljenost UV sevanju. L'Oreal UV Sense uporabnike opozarja na izpostavljenost nevarnemu UV sevanju, da se ti lahko pravočasno zaščitijo. Ker je velik le 9 mm in nima baterije, se lahko neprekinjeno nosi 2 tedna, potem pa je treba vse podatke prenesti na pametni telefon s pomočjo NFC tehnologije.

Kako izbrati športno uro ali merilec in kje ga kupiti

Nakup novega kosa tehnologije nikoli ni bila lahka naloga, zato se je pri izbiri nove športne ure ali merilca pametno posvetovati s strokovnjaki, preveriti nasvete za nakup, primerjati različne modele in spremljati cene v različnih trgovinah. Kot pri vsakem nakupu vam je tu v veliko pomoč portal Ceneje.si, ki je specializiran za primerjavo izdelkov in ponudb v številnih spletnih trgovinah.

Potrošniki vedo, da na Ceneje.si lahko na enem mestu dobijo vse potrebne in ustrezne informacije o izdelku, ki jih zanima, preverijo pa lahko tudi cene in različne spletne trgovine ter dobijo resnično sliko o vrednosti izdelka. Brskajo pa lahko tudi po aktualnih akcijskih katalogih večine slovenskih trgovin in prebirajo nasvete in vodnike za nakup številnih izdelkov.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri