Tek in duševno zdravje – vplivi rednega teka na vaše razpoloženje

Kako lahko redni tek vpliva na naše počutje?

18. 5. 2018

Tek in gibanje nasploh sta mnogokrat omenjena v kontekstu zdravega načina življenja. Študije namreč redni tek povezujejo s številnimi pozitivnimi učinki na naše zdravje:

-       pomaga preprečiti debelost in sladkorno bolezen

-       krepi kosti in sklepe

-       omogoča, da hitreje porabimo kalorije tudi po končanem treningu

-       izboljša našo vzdržljivost

-       pomaga pri nabiranju mišične mase

Pri vsem tem pa še en bistven vpliv teka na naše zdravje in dobro počutje pogosto ostaja v ozadju – vpliv na naše duševno zdravje.

Kako lahko redni tek vpliva na naše počutje?

Tek je dejavnost, ki jo številne študije povezujejo z bolj uravnovešenim duševnim zdravjem in boljšim počutjem nasploh. Pa začnimo pri samem temelju dobrega zdravja – spancu. Redni tek dokazano izboljša kakovost našega spanca, saj uravnovesi prehod med različnimi (REM in NREM) cikli spanca. Spet drugo pomembno vlogo lahko tek odigra pri spopadanju s stresom. Le redkokdo lahko dandanes trdi, da se ga stres ne dotakne, zato je kakršnakoli preverjeno delujoča oblika spopadanja s stresom še kako dobrodošla. Tek nam na več načinov pomaga v boju proti stresu:

-       nudi nam nemoten čas za razmislek

-       dolge razdalje so idealne za nove poglede na probleme, ki vas težijo v vsakdanjem življenju

-       hitri tek je odličen način za sprostitev agresije in jeze

-       sprememba okolice (sploh med treningom v naravi) daje občutek na novo odkrite povezanosti z okolico

-       tek je izjemno učinkovit način premagovanja občutkov žalosti ob izgubi bližnjih. 

Izjemno pozitiven je tudi vpliv teka na posameznikovo samozavest. Študije kažejo, da je prav hiter napredek v primerjavi z drugimi športi zaslužen za tako močen vpliv teka na posameznikovo samopodobo in občutek opolnomočenosti.

Tek v boju proti anksioznosti oz. tesnobi

Za anksioznost (pogosto jo omenjamo skupaj s strahom in tesnobo) so značilni občutki neprijetnosti. Dandanes je zaradi številnih pritiskov tako doma kot v službi anksioznost široko razširjena in lahko vodi tudi v globje težave duševnega zdravja, npr. panične napade ali depresijo. Čeprav za anksioznost ne obstaja enostavna rešitev, ki bi kar čez noč spremenila vaše počutje, pa je prav tek priporočljiva izbira. Z redno vadbo namreč uravnovesimo stresna hormona adrenalin in kortizol, hkrati pa nam že povsem povprečen tekaški trening nudi občutek uspešno osvojenega cilja. Še en način s katerim lahko tek umili ali prepreči pojav anksioznosti in depresije pa se skriva v družbeni interakciji. Tek namreč spodbuja socialne stike med ljudmi, ne zgolj s treningi, temveč tudi s pomočjo tekaških društev in množičnih maratonov.

Boljša samopodoba rednih tekačev

V življenju se pogosto znajdemo v situacijah, ki na videz nimajo izhoda. Situacijah, ki se zdijo nemogoče in nepremagljive. Pri soočanju s tovrstnimi težavami nam prav tek ponuja izjemno koristno lekcijo. Vsi od rekreativnih tekačev pa vse do profesionalcev se namreč znajdejo v situacijah, kjer se cilj zdi neuresničljiv. Morda se zdi trening po težkem dnevu povsem nemogoč, ali pa se na polovici maratonske preizkušnje pojavijo občutki, da preprosto ne zmorete več. Tekače združujejo pogoste izkušnje uspešno premaganega cilja, kar ne vpliva zgoj na njihove rezultate, temveč na izboljšan občutek samopodobe nasploh. Prav zdrava samopodoba pa je temelj dobrega duševnega zdravja.

Kadarkoli in kamorkoli boste tekli, boste vselej pridobili dobro voljo, dobro počutje, sprostitev in čas zase. Bodite odprti za izboljšave in zmanjšajte možnosti za poškodbe na minimum s tem, da izboljšajte tekaško tehniko z optimalno uporabo moči in pravilno tehniko dihanja med tekom.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri