Temna plat kontracepcijskih tablet

Dr. Frank Lipman, ameriški zdravnik, in Laine Bergeson, prehranska svetovalka, pišeta o problematiki kontracepcijskih tablet.

Temna plat kontracepcijskih tablet (foto: profimedia) profimedia
13. 3. 2022

Veliko žensk uporablja hormonske kontracepcijske tablete iz različnih razlogov: preprečitev zanositve, reguliranje menstruacijskega cikla, zdravljenje aken in pomirjanje PMS simptomov.

Ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete imajo značilne stranske učinke, kot so: zadrževanje telesne tekočine, povečana telesna teža, povišan nivo sladkorja v krvi, krvavitve med menstruacijami, glavoboli, napetosti v dojkah, slabosti, bruhanje, nihanje v razpoloženju... 

A to še ni vse.

Študije so dokazale, da se poveča možnost za depresijo za kar 40%!

Zdravniki pa opozarjajo še predvsem na težave z jetri: ”Jetra so obremenjena s sintetičnimi hormoni, ki jih morajo razgraditi.” Pravi Mark Flannery, specialist za medicino iz Kalifornije. “Ta dodatna obremenitev jeter lahko vodi do slabe detoksifikacije, povečanega vnetja, povečanega holesterola in slabe imunske funkcije.”

Ko so jetra preobremenjena, lahko to vodi do številnih drugih resnih težav. “Jetra nemorejo raztrupiti estrogena in hormon konča v krvnem obtoku v bolj toksični obliki, ta pa poveča tveganje za raka na dojki, raka materinčne sluznice in ostale ženske težave,” nadaljuje Flannery.

Kontracepcijske tablete prav tako povzročajo motnje v metilaciji, procesu, ki vpliva na telo na številne kritične načine.

Optimalna metilacija je ključna za raztrupljanje, zdravje nevrotransmiterjev, regulacijo vnetij itd. Neoptimalna metilacija pa je povezana tudi z depresijo, artitisom in kardiovaskularimi boleznimi. 

Ironično pa, ko ženske prenehajo jemati kontracepcijo zaradi vseh negativnih učinkov, se lahko stanje sprava še poslabša. 

Zato imajo lahko pol leta po prekinitvi jemanja še hujše težave z aknami. Kontracepcijske tablete potisnejo nivo sebuma v koži na otroško raven, ko prenehamo jemati kontracepcijo pa telo producira dvignjeno količino sebuma, kar povzroči izbruh aken. Prav tako začnejo jajčniki producirati še androgene, kar lahko tudi pripomore k aknam.

Prav tako lahko ženske po prekinitvi s kontracepcijo spet doživijo močne PMS simptome in nestanovitne menstrualne cikle z močnim krvavljenjem.

A obstajajo naravni načini, s katerimi lahko omilijo prehod. 

Strokovnjaki svetujejo:

  • Povečajte vnos zdravih maščob: visoko kvalitetne zdrave maščobe pomagajo telesu, da zopet producira svoje hormone potem ko so ga motili sintetični. To so kvalitetna hladno stiskana olja, avokado… 
  • Povečajte vnos temnozelene zelenjave: da pomagate telesu, da se raztrupi. Brokoli, špinača, blitva, ohrovt, solata, rukola, alge (spirulina…), kar pomaga jetrom, da odvedejo presežek estrogena v telesu.
  • B-kompleks vitamini: ker kontracepcijske tablete izčrpajo B vitamin v telesu, je lahko smotrno dodajanje kvalitetnih in naravnih dodatkov B vitaminov.
  • Opustite sladkor in kravje mleko: kravje mleko vsebuje protein A1 kazein, ki povzroča vnetja in akne. Tako sladkor kot kravje mleko dvigneta nivo hormona IGF-1, ki povzroča izbruhe aken.

Na uredništvo smo prejeli kar nekaj komentrajev in osebnih izkušenj naših bralcev glede kontracepcije: 

"Sama sem bila dolga leta uporabnica tablet, brez stranskih učinkov. 
Ko sem sprejela mireno (maternični hormonski vložek), sem doživela temno lastne psihe - depresije, tesnobe, paranoje in nekatere ostale fizične težave, da jih temu ne bi pripisala. Že po prvem mesecu uporabe; po 8 mesecih sem jo odstranila in se rehabilitirala še dobro leto za tem."
K.S.

"Meni so zagrenile življenje, zaradi njih sem dobila trombozo in pljučno embolijo, posledice bodo pa ostale vse življenje."

M.R.

"Tudi jaz jemanje tabletk močno odsvetujem, saj sem zaradi njih doživela močno možgansko kap, s hudimi posledicami."

J.Z.

"Skoraj leto ne jem tabletk, non stop sem imela afte, zelo oslabljen imunski sistem, slabo kri, močne glavobole. Vse to je po prenehanju jemanja tabletk tudi izvenelo."

M.

"Tudi sama odsvetujem jemanje kt, saj sem zaradi njih preživela globoko vensko trombozo in pljučno embolijo. 2x premislite!"

K. N.

"Nikoli jih nisem jemala... Po vsakih sem bruhala... Hvala mojemu telesu, da je rekel ne."

Č.K. 

"Ko sem jemala kontracepcijske tabletke, so se mi kot stranski učinki pojavili močno - prekomerno izpadanje las. Sprva sem bila prepričana, da je vzrok v naravnem izpadanju las, ki se pojavi spomladi oziroma jeseni. Ko sem vendarle odšla k zdravnici, sem bila seznanjena, da so stranski učinki tudi prekomerno izpadanje las, seveda sem z jemanjem tabletk prenehala. Tabletk ne jemljem približno 1 leto, počasi pa se mi je ustavilo tudi izpadanje las."

D.K.  

 Vir: healingthebody.ca