Terapija z medom - tako in drugače

30. 4. 2011
Deli
Terapija z medom - tako in drugače

Med je energijsko bogato živilo in odlično naravno sladilo. Lahko pa je seveda tudi naravnost čudežno zdravilo.

Vsebuje namreč številne vitamine, minerale, encime in antioksidante.

Prav zato tako ljudski kot strokovni glas priporoča žlico medu na dan. Ne glede na letni čas.

Med še posebno svetujejo pri slabokrvnosti, nezadostni prehranjenosti, nosečnosti, ob fizični obremenitvi, pri zmanjšani odpornosti imunskega sistema, v starosti in pri okrevanju po bolezni.

Med pomirja, omogoča sprostitev in boljši spanec. Pomiri pljuča, olajša izkašljevanje, zmanjša kašelj in olajša dihanje. Deluje tudi protimikrobno – zavira nadaljnje infekcije in okužbe, zato ga priporočajo za celjenje ran, opeklin, vnetij, izpuščajev, razjed na želodcu.

Zmanjšuje bolečino, predvsem pri opeklinah in čirih. Lahko zmanjša nastajanje brazgotin. Poleg tega pomaga pri mišičnih krčih, olajša prebavni proces, pomaga pri težavah z zgago, razjedah na želodcu ali dvanajsterniku in deluje rahlo odvajalno. Pomaga tudi jetrom pri presnovi ogljikovih hidratov, pri odplavljanju strupov in pri nekaterih boleznih. Med igra nadvse pomembno vlogo tudi pri obrambi organizma proti prostim radikalom, ki nastajajo v našem telesu.

Med in lepota

Od nekdaj so znani tudi lepotni učinki medu. Umirja namreč razdraženo kožo, jo hrani in neguje.

Že Kleopatra je vedela, da bo njena koža sijoča in žametna, če jo bo razvajala v mlečno-medeni kopeli, in tudi danes v drogerijah najdemo mila, šampone, losjone, kreme, lepotilne maske, s katerimi lahko poskrbimo za zdravje kože in las.

Sensa priporoča:

  • vse kreme, ki vsebujejo naravne sestavine, na primer kozmetično linijo Zala, čebelarstvo Božnar, Medex,
  • čim večkrat si privoščite tudi masko za obraz – medeno oblogo (in prav nič ne komplicirajte: med enostavno zgolj namažite na obraz (ne vmasirajte ga v kožo, temveč ga samo nanesite in ga nato, po času (vsaj pol ure), ki je potreben za njegovo učinkovanje.

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi