Težave, ki ženskam grenijo vsakdan

Marija Merljak, svetovalka za zdravo prehrano, nam je zaupala, kako se s prehrano spopasti proti najpogostejšim zdravstvenim težavam.

Orehi (foto: Mare Milin) Mare Milin
9. 2. 2012

Policistični jajčniki

Ker so posledica nepravilnega delovanja hipofize v možganih, povečajte vnos jedi z vitaminom E (dobra olja: olja grozdnih pečk, orehovo, mandljevo olje ...), z vitamini skupine B (tudi B12) ter z minerali (predvsem mangan, ki ga je veliko v rižu, grahu, pesi, čičerki, sardinah, in cink, ki ga dobite z uživanjem morske hrane, semen, mesa); poskrbite pa tudi za zdravo črevesno floro – shujšajte z zmanjševanjem uživanja energetsko bogatih jedi in povečajte vnos osnovnih hranilnih snovi za pravilno delovanje hormonov, bogata z njimi so naslednja živila: ribe, bogate z omega 3 maščobnimi kislinami (skuše, losos, sardine), divjačina, meso drobnice in goveda, ki se pase; oljke, kislo mleko in probiotični jogurti, kefir, sirotka, domača jajca, stročnice, zelje, polnovredna žita.

Debelost

Najprej shujšajte z uravnano prehrano; zmanjšate količino hranil, odsvetujem pa ločevalne diete, tudi dieto z nizkim glikemičnim indeksom, če je ločena od druge prehrane, saj se tako za vsako ceno izogibamo živilom, ki imajo sicer visok glikemični indeks in sčasoma oropamo telo hranil, ki jih dobimo s temi živili.

Najbolje je kombinirati več živil z nizkim glikemičnim indeksom s tistimi, ki imajo visok glikemični indeks. V tem primeru bo skupni indeks nižji.

Rak dojke

Zelo pomembno je jesti modre ribe, fižol, zelje in druge križnice, oljčno olje, orehovo olje, lešnikovo olje, omejite pa uporabo sončničnega in koruznega olja. Uživajte tudi veliko hrane z vitamini C in D.

Osteoporoza

Najprej uravnajte želodčno kislino s proseno kašo, radičem, endivijo, z grenkimi solatami, s peteršiljem, limono, poskrbite za zdravo črevesno floro s kislim mlekom, jogurtom, kefirjem, zelnico, repnico, ter zaužijte dovolj kalcija z mlekom in mlečnimi izdelki, figami, suhimi slivami, koprivami.

Zaprtost

Poskrbite za dovolj vlaknin, ki jih dobite v zelenjavi, sadju in polnozrnatih žitih, dobrih maščob, ki so v avokadu, lanenih semenih, orehih, pistacijah, mandljih, lešnikih, rižu, soji in pšeničnih kalčkih ter polnovrednih žitih.

Zelo pomembne so nenasičene maščobne kisline omega 3, ki so v skušah, sardinah, tunah in lososu, ter dobre bakterije, ki jih dobite v kislem mleku, jogurtu, kefirju, zelnici, repnici in probiotičnih dopolnilih.

Petra Arula, foto: Mare Milin, za strokovno pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo svetovalki za zdravo prehrano Mariji Merljak, univ. dipl. ing. živ. teh., soavtorici knjig Zdrava prehrana je prava odločitev in Zdravje je naša odločitev.