Tibetanske vaje: Napotki, kako jih lahko izvajate sami

Niz petih navidez preprostih vaj izvajajo že od nekdaj tibetanski menihi, da bi dosegli fizično zdravje in vitalno življenje. 

Tibetanske vaje: Napotki, kako jih lahko izvajate sami (foto: profimedia) profimedia
11. 1. 2023

Čeprav sistem izgleda preprosto, je njegovo delovanje kompleksno in njegovi učinki intenzivni. Preberite, kako delujejo ter napotke, kako lahko tudi sami izvajate tibetanske vaje.

Blagodejni učinki petih tibetanskih vaj vključujejo:

mlajši izgled, globok spanec, občutek svežine in energičnosti ob prebujanju, razrešitev težjih zdravstvenih težav, vključujoč težave s hrbtenico, razrešitev težav s sklepi, prenehanje bolečin, izboljšan spomin, prenehanje artritisa, izguba prekomerne teže, izboljšan vid, pomlajevanje namesto staranja, močno izboljšana fizična moč, vzdržljivost in čilost, izboljšano mentalno in čustveno zdravje, izboljšan občutek blagostanja in harmonije, visok nivo energije.  

Tibetanske vaje aktivirajo in stimulirajo 7 čaker, kar stimulira vse endokrine žleze. Endokrini sistem je nosilec splošnega delovanja telesa in procesa staranja. To pomeni, da tibetanske vaje vplivajo na delovanje vseh organov in telesnih sistemov, kar vključuje tudi proces staranja. Izvajanje tibetanskih vaj spodbudi življenjsko energijo, da se začne nemoteno pretakati po telesu.

Pred začetkom izvajanja

 • Prvi teden ponovimo vsako vajo le trikrat.
 • Vaje izvajamo le do mere, ko nam je še udobno. Število ponovitev vsake vaje stopnjujemo le, ko sorazmerno lahkotno izvedemo določeno število ponovitev.
 • 21 ponovitev je maksimalno število ponovitev vsake vaje. Če želimo intenzivnejšo vadbo, pospešimo hitrost izvajanja, nikoli pa ne izvajamo posamezne vaje več kot 21-krat. Več ponovitev bi škodovalo čakram in ustvarilo neravnovesja v telesu.
 • Pet tibetanskih vaj lahko stimulira razstrupljanje in včasih povzroči neprijetne fizične simptome. Zato je priporočljivo število ponovitev višati postopoma, enkrat tedensko. 
 • V času, ko izvajamo vaje, je priporočljivo, da iz prehrane izločimo sladkor in škodljive maščobe ter preverimo morebitno preobčutljivost na ostalo prehrano ter jo izločimo iz diete.
 • Vaje izvajamo vsak dan. Preskočimo lahko maksimalno 1 dan. V nasprotnem primeru bodo rezultati veliko šibkejši.
 • Kadar nimamo veliko časa, ponovimo vsako vajo le trikrat. 
 • Najboljši učinek imajo vaje, če jih izvajamo zjutraj pred zajtrkom. 

Pet tibetanskih vaj

 1. Stojimo na tleh. Roke dvignemo zravnane na višino ramen, dlani pa so obrnjene proti tlem. Vrtimo se v smeri urinega kazalca, dokler se nam ne zavrti. (Začnemo s 3 ponovitvami, maksimalno število ponovitev je 21) Med vrtenjem globoko dihamo.
 2. Ležimo na tleh, z obrazom obrnjenim proti nebu. Roke stegnjene ležijo ob telesu, dlani so obrnjene navzgor, prsti pa stisnjeni. Ob vdihu dvignemo glavo na prsa, istočasno pa dvignemo zravnane noge. Stopala nog naj bodo v flex položajo (pravokotno na noge). Vaja je učinkovitejša, če nam uspe noge nagniti preko telesa. Noge morajo biti ves čas zravnane. Ob izdihu glavo in noge spustimo na tla. 
 3. S koleni stojimo na tleh. Roke in dlani položimo na zadnjo stran stegen. Glavo in vrat nagnemo na prsa. Ob vdihu glavo in ramena nagnemo nazaj, z rokami se opiramo na stegna. Ob izdihu se vrnemo v zravnan položaj, glava je na prsih.
 4. Sedimo na tleh, noge so zravnane pred nami. Stopala so v flex položaju, rahlo narazen. Roke držimo ob telesu, zravnane. Z rokami si pomagamo ohranjati hrbet zravnan. Glava počiva na prsih. Ob vdihu nagnemo glavo nazaj, noge pa dvignemo tako, da smo v položaju mize. V tem položaju zadržimo dih in napnemo vse telesne mišice. Ob izdihu se vrnemo v prvotni položaj. Sprostimo se in nadaljujemo.
 5. Ležimo na tleh, s trebuhom obrnjeni proti tlem. Roke postavimo ob telo in dvignemo trup, glavo nagnemo nazaj. Stopala so v flex poziciji - opiramo se nanje. Ob vdihu se z boki dvignemo v obrnjen V položaj, glavo pa položimo na prsa. Ob izdihu se vrnemo v prvoten položaj.

Poglejte si še: POZDRAV SONCU