To je najboljši poletni SADEŽ za zdravo kožo in boljšo prebavo

12. 6. 2024
Deli
To je najboljši poletni SADEŽ za zdravo kožo in boljšo prebavo (foto: Profimedia)
Profimedia

To poletje si privoščite ta osvežilni sadež, poln koristnih hranil za vaše telo.

Marelice imajo impresiven prehranski profil. Nutricionisti priporočajo, da jih vključite v vsakodnevno prehrano, da bi telesu zagotovili vse njihove koristi. Imajo poseben okus ter so bogate s hranili, vitamini in minerali. Njihovo meso je mehko in sočno, zato je ta sadež popoln prigrizek na vroč poletni dan.

Marelice gojijo že od antičnih časov, danes pa je na voljo več različnih vrst in vsaka ima svoje prehranske prednosti.

Povprečna marelica vsebuje približno:

  • 17 kilokalorij
  • 1 gram beljakovin
  • 0 gramov maščobe
  • 3 grame sladkorja

Bogate so z vitaminom A in betakarotenom, ki delujeta antioksidativno. So odličen vir flavonoidov, antioksidantov, ki pomagajo pri boju proti vnetjem v telesu. Vsebujejo tudi vitamin C, vitamin E, kalij, lutein, cink, železo in magnezij.

Kakšne koristi imajo marelice za telo?

Zaradi velike količine vitaminov in flavonoidov imajo marelice pomembne prednosti v boju proti prostim radikalom in vnetjem. Vsebujejo kalij, mineral, ki ima pomembno vlogo pri delovanju živcev in mišic ter vpliva na pravilno delovanje srca.

Antioksidanti v marelicah pomagajo preprečevati staranje kože. Hkrati vitamina E in C podpirata zdravje celic z zmanjšanjem znakov zgodnjih gub in izboljšanjem elastičnosti kože. Beta-karoten je tudi antioksidant, ki ščiti kožo pred UV žarki. Marelice, bogate z vitaminom A, betakarotenom in drugimi karotenoidi, so odlične za dober vid, saj lutein blagodejno vpliva na mrežnico in lečo.

Nenazadnje marelice izboljšajo prebavo. Zagotavljajo veliko prehranskih vlaknin, ki pomagajo pri delovanju prebavnega trakta. Vsebnost topnih vlaknin pomaga prebavnemu traktu zadržati dovolj vode, netopne vlaknine v marelicah pa so dobre za ohranjanje zdrave ravni črevesnih bakterij.

Vir: sensa.mondo.rs in eatthis.com

Novo na Metroplay: Smrt, žalovanje in posmrtno življenje | Katarina Nagode