To se zgodi s telesom, če se ne tuširate redno

8. 6. 2024
Deli
To se zgodi s telesom, če se ne tuširate redno (foto: Profimedia)
Profimedia

Veliko ljudi počne enako napako in se ne zaveda njenih posledic.

Neredno tuširanje je lahko zaradi kopičenja znoja in umazanije iz zraka precej  škodljivo in vodi v posledice, kot so neprijeten telesni vonj zaradi širjenja bakterij, izbruh aken, kopičenje odmrlih kožnih celic in glivične okužbe.

Potrebno pa je poudariti, da s tuširanjem ne smete pretiravati - enkrat na dan naj bi bilo ustrezno za povprečnega posameznika, če ta živi aktiven življenjski slog, za manj aktivne pa je lahko ustrezen tudi vsak drugi dan, priporoča portal WebMD.

Poglejmo si, kaj se zgodi s telesom, če se ne prhate redno:

Slabe bakterije ustvarijo neravnovesje na koži

Človeška koža je prekrita z bakterijami (in to s kar 1000 različnimi vrstami) in glivami (80 vrst). Večina teh mikrobov je za nas dobrih in nam pomagajo v boju proti tistim slabim. Milo in voda pomagata dobrim bakterijam v boju proti nevarnim mikrobom (posebno prijazni za kožo so geli za prhanje z nevtralno pH vrednostjo), brez vode pa postane naše telo bolj občutljivo na različne okužbe in podvrženo higienskim težavam zaradi bakterij, ki jih poberemo na različnih mestih – na javnem prevozu, v telovadnici, na delovnem mestu in v stiku z drugimi ljudmi, piše Business Insider.

Vnetja kože

Če kože ne umivamo redno, se na njej nabirata maščoba in umazanija, ki povzročata zamašene pore in vnetja v obliki izpuščajev, mozoljev in razdraženosti. To velja tudi za obolele z različnimi ekcemi, ki si lahko z izogibanjem umivanju poslabšajo svoje stanje. Obstaja celo uradno zdravstveno stanje, ki se nanaša na kožo z zanemarjeno higieno, imenovano »dermatis neglecta« (sindrom zanemarjene kože).

Močan neprijeten vonj

Najmočnejša posledica netuširanja in tudi tista, ki se pojavi prva, je neprijeten vonj. Človeško telo ne glede na količino aktivnosti vedno proizvaja pot, ki je eden od načinov odstranjevanja toksinov iz telesa. Bakterije, ki se v takšni situaciji razmnožujejo na koži, proizvajajo pline, ki porabljajo beljakovine in maščobne kisline, to pa povzroči kar 30 različnih vonjav, odvisno od prehrane in hormonskega stanja posameznika.

Strokovnjaki pirporočajo, da se tuširate vsak dan, izogibajte pa se vsakodnevni uporabi gelov in agresivnih čistil za kožo. V zimskih mesecih je zato priporočljivo občasno tuširanje samo z vodo ali blagim otroškim milom.

Vir: Stil.kurir.rs