Triki, s katerimi lahko rešite težavo mastnih las

29. 3. 2024
Deli
Triki, s katerimi lahko rešite težavo mastnih las (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Po mnenju strokovnjakov so to 4 pravila, ki vam lahko pomagajo rešiti problem mastnih las.

Šampon, ki ga uporabljamo za čiščenje las, je le eden izmed dejavnikov, ki vpliva na to, kakšno je stanje našega lasišča. To ne pomeni, da sploh ni pomemben, a da bi dosegli vidno spremembo ali željeni rezultat, je treba upoštevati še nekatere druge stvari.

Mastno lasišče lahko ima veliko vzrokov, med drugim tudi notranjih, zato se včasih zdi, da vam noben šampon zares ne pomaga. Strokovnjaki razkrivajo 4 pravila, s katerimi lahko dosežete manj mastne lase in bolj zdravo lasišče.

1. Zmanjšajte vnos ocvrte in hitre hrane

Dokazano je, da procesirana in mastna hrana povzroča odvečen sebum tako na koži kot na lasišču. Najboljše, kar lahko storite za svojo lepoto, pa tudi za svoje zdravje je, da izločite ali čim bolj zmanjšate uživanje rafiniranega sladkorja in mastne ter predelane hrane. Jasno izboljšanje boste začeli opažati tudi, če boste v svojo prehrano vključili dovolj kakovostnih beljakovin, zdravih maščob ter antioksidantov iz sadja in zelenjave. Pomagajo lahko tudi dodatki kolagena.

2. Šampon z nevtralnim pH

Večina šamponov, ki naredijo naše lase tako mehke in svilnate, ima dejansko kisel pH, ki lasišču ne zagotavlja potrebnega ravnovesja in lahko povzroči težave, kot sta prekomerni sebum ali seboroični dermatitis. Zato je pomembno, da izberete šampon z bolj nevtralno pH vrednostjo, kar bo okrepilo zdravje las in pomagalo uravnotežiti nastajanje sebuma, zaradi česar sčasoma lasje ne bodo več tako mastni.

3. Uporaba salicilne kisline

Ko se soočamo z mastno kožo na obrazu, si pomagamo z različnimi maskami ali serumi - zakaj torej tega ne bi preizkusili še na lasišču? Pri tem vam lahko pomagajo izdelki, ki vsebujejo salicilno kislino, saj ta pomaga uravnovesiti proizvodnjo sebuma, to pa posledično vpliva tudi na boljšo rast las. Strokovnjaki priporočajo, da po nanosu seruma lasišče nežno zmasirate s prsti ali masažno krtačo, da se ta učinkovito vpije v kožo, hkrati pa s tem spodbudite tudi cirkulacijo.

4. Manj vroče vode

Umivanje glave z vročo vodo lahko pomembno poruši ravnovesje lasišča, kar vodi do dehidracije in odvečnega sebuma. Prepričajte se, da je voda, s katero si umivate lase topla in ne vroča. Za učinkovito čiščenje las ne potrebujete visoke temperature.

Vir: Sensa.mondo.rs

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja