Tukaj preberite 3 nasvete za trajnostno življenje

Veste, kako lahko poskrbite za manj plastike? Začnete lahko z majhnimi koraki, kot je recimo to, da plastenko zamenjate s steklenico za večkratno uporabo. Še nekaj dodatnih nasvetov pa lahko preverite spodaj.

Tukaj preberite 3 nasvete za trajnostno življenje (foto: pexels) pexels
27. 10. 2021 | Promocijsko sporočilo

1. Začnite z malimi koraki

Za manj plastike lahko poskrbimo že z drobnimi navadami. Ena takšnih je tudi, da plastenke za vodo zamenjate s steklenicami za večkratno uporabo. Če ste ljubitelj kave ali čaja, pa si lahko omislite tudi skodelico za večkratno uporabo in tako prihranite še nekaj plastike. Pametno in preprosto.

Velik del odpadne plastike predstavljajo tudi plastične vrečke in ravno zato je pomembno, da imate trajnostno nakupovalno vrečko vedno s seboj. Tako imate vrečko pri roki tudi, ko želite opraviti nenačrtovan nakup. In če smo že ravno pri nakupovanju, se lahko dotaknemo tudi pomena nakupovanja izdelkov v alternativni embalaži. Lahko se poskušate izogniti plastiki in raje izberite izdelke v steklu, kartonasti embalaži ali celo v reciklirani plastiki. 

V Sparovih trgovinah vas čaka veliko trajnostnih izdelkov, med katerimi so tudi SPAR Natur*pur bio siri v okolju prijaznejši embalaži, sveže SPAR PREMIUM mleko v stekleni embalaži, Despar testenine v kartonasti embalaži in še veliko več.

2. Plastiko prihranite tudi pri nakupovanju izdelkov za osebno nego

Če želite prihraniti še nekaj plastike, je ključno, da izberete kozmetiko, ki je prijazna tako do vaše kože kot tudi do okolja. Izberete lahko kozmetiko, ki je pakirana v stekleno embalažo ali poiščite embalažo iz reciklirane plastike ali drugih recikliranih materialov, kot je karton. 

Izdelki iz linije Verde Vera Eco Bio so na voljo v Sparu. Izdelki celotne linije so pakirani v embalažo iz reciklirane plastike. Plastenke so izdelane iz 100 % reciklirane plastike, izdelki v tubi pa iz 60 % reciklirane plastike (ne velja za pokrovčke). Tudi nalepke na embalaži so izdelane iz bio plastike. 

3. Za manj plastike lahko prav tako poskrbite na delovnem mestu

Na delovnem mestu preživimo velik delež svojega dneva in nekaj plastike lahko prihranimo tudi tam. Če v službo nosite doma pripravljeno malico, poskrbite, da jo prinesete v posodi, ki jo lahko operete in ponovno uporabite. S tem namenom se izognite plastičnim posodicam za enkratno uporabo in raje uporabite steklene. Prav tako lahko sladice ali sendviče zavijete tudi v naravno folijo iz čebeljega voska. 

V primeru, če malice ne nosite od doma, si lahko privoščite SPAR To Go izdelke. V Sparu so embalažo spremenili izbranim izdelkom, ki so zdaj na voljo v trajnostni embalaži, izdelani iz lesa, papirja ali reciklirane plastike. 

Že danes lahko preizkusite kakšnega izmed predlogov, saj lahko tako prihranite kar nekaj plastike. Predstavljajte si samo, koliko manj plastike proizvedete, če v celem letu ne kupite niti ene same plastenke. Še dodatne predloge lahko preverite na tej spletni strani.