Ublažimo krčne žile po naravni poti

Kronično vensko popuščanje ali krčne žile, med katere sodijo tudi hemeroidi, so posledica popuščanja žilnih zaklopk, ki jih je izredno težko odpraviti, lahko pa jih s pomočjo aromaterapije in ustrezne prehrane uspešno blažimo in preprečimo poslabšanje.

27. 2. 2013

Pri tem sta ključnega pomena dve stvari: da poskrbimo za dobro prekrvavitev in krepitev žilnih sten.

Za prekrvavitev v nogah poskrbimo tako, da se izogibamo predolgemu stanju in/ali sedenju, prekrižanim nogam, pretesnim oblačilom in da se redno, a zmerno – glede na stanje naših krčnih žil – gibljemo. Dodatno lahko prekrvavitev spodbudimo s primerno izvedeno masažo in s pomočjo aromatičnih oljnih mešanic, ki krepijo tudi stene žil.

Za ohranjanje celovitosti in krepitev žilnih sten ter prekrvavitev si lahko ogromno pomagamo tudi s prehrano, zeliščnimi pripravki in prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo bioflavonoide, še posebej rutin in kvercetin, ter tanine. Rutin krepi in ohranja celovitost žilnih sten, največ pa ga vsebuje ajda, vijolice, glog in citrusi, še posebej limone.

Kvercetin krepi in ohranja elastičnost žil, v prehrano pa ga vključimo z uživanjem čebule, ki  ga vsebuje največ, česna, pora, peteršilja in drobnjaka. Tanini, po drugi strani, na žile delujejo adstringentno ter jih tonizirajo in krčijo. Med rastlinami, ki jih najdemo pri nas, največ taninov vsebujejo rman, preslica, borovnice, maline in virginski nepozebnik.

Uživajmo prehrano, ki je bogata z vitamini C, E in K oz. lecitinom. Vitamin C preprečuje popuščanje žil in zmanšuje možnost strdkov, najdete pa ga v ajdi, koprivah, šipku, citrusih, papriki in hibiskusu. Vitamin E ohranja zdrave žile in spodbuja prekrvavitev, ravno tako vitamin K, ki ga najdemo v avokadu, kalčkih alfa alfa in temni zelenolistni zelenjavi.

Primerno prehrano in gibanje dopolnite še z aromatičnimi mešanicami iz olj in eteričnih oljh, ki učinkovito blažijo težave s krčnimi žilami in jih povsem enostavno lahko pripravite tudi sami doma. Osnova so hladno stiskana olja, med katerimi lahko izberete olje divjega kostanja, gabezovo olje, olje šentjanževke, olje muškatne vrtnice, avokadovo olje ali lešnikovo olje.

Med eteričnimi olji za prekrvavitev poskrbijo cipresa, rožna pelargonija, rožmarin, brin, ingver in kadilna bosvelija, stene žil pa boste okrepili z eteričnimi olji rmana, limone in peteršilja. Priporočam, da oljno mešanico dopolnite še z uporabo hidrolata virginskega nepozebnika, ki ga na kožo nanesete pred oljem.

Mešanica proti krčnim žilam

  • 25 ml olja šentjanževke
  • 15 ml olja muškatne vrtnice
  • 10 ml lešnikovega ali avokadovega olja
  • 15kapljic eteričnega olja rmana
  • 25 kapljic eteričnega olja kadilne bosvelije
  • 10 kapljic eteričnega olja limone
  • Mešanica proti krčnim žilam, primerna tudi za nosečnice
  • 50 ml lešnikovega ali drugega osnovnega olja
  • 25 ml eteričnega olja ciprese
  • 25 ml eteričnega olja rožne pelargonije

 

V temno stekleničko kanite eterična olja, zaprite in posvaljkajte med dlanmi, da se dobro premešajo. Nato dodajte osnovno olje ali olja, zaprite in dobro pretresite. Hranite ga na suhem, temnem in hladnem mestu. Mešanico dvakrat dnevno nežno vtrite na prizadeta mesta. Masirajte vedno in izključno v smeri proti srcu, od gležnjev navzgor.

Mešanico eteričnih olj (brez osnovnega olja) lahko uporabite tudi v nožni kopeli. V vodo kanite 10 kapljic mešanice, premešajte, vanjo potopite noge, se sprostite in uživajte v kopeli 20 do 30 minut. Po kopeli se nežno zmasirajte z oljno mešanico, se ulezite in dvignite noge nad višino glave. Tudi ponoči poskusite ohraniti noge v dvignjenem položaju, da bo  kri odtekala nazaj proti srcu in se žile sprostile.

Maja Šantl, AMALU, aromaterapija in ekološka kozmetika, www.amalu.si