UČINKOVITOST je osnova za življenje brez bolečin

1. 11. 2022
Deli
UČINKOVITOST je osnova za življenje brez bolečin (foto: Profimedia)
Profimedia

Z opazovanjem in izboljševanjem učinkovitosti ustvarjamo pogoje za življenje, rast in veselje.

Posledica večje urejenosti je večja učinkovitost. Posledica večje neurejenosti pa večja neučinkovitost. Prvo čutimo kot prijetno čustvo, ugodje in zadovoljstvo. Drugo pa neprijeten občutek, čustvo, ki odbija, jezo in nezadovoljstvo.

To zelo dobro poznamo vsi, samo zaradi naglice in vedno manjšega pomena opazovanja in razmišljanja ne opazimo več teh povezav in vpliva na naše gibanje, delo in življenje.

Ob rojstvu smo izjemno neurejeni in s tem tudi izjemno neučinkoviti. Zato smo popolnoma odvisni od staršev in njihovega znanja in sposobnosti, da uredijo vse potrebno za naše urejeno in učinkovito odraščanje. Odraščanje je obdobje, kjer se skozi učenje in raziskovanje otrok urejuje in postaja vedno bolj učinkovit. Zna vedno več in postaja vedno bolj samostojen. S tem nastajajo vprašanja: ”Mami, ali lahko…” vedno bolj o dejanjih, ki so vedno bolj kompleksna in odrasla.

Če vas bo npr. 3-letni otrok vprašal, če gre lahko sam do trgovine po bombone, se s tem ne boste strinjali, saj boste presodili, da to zanj, ni lahko, temveč pretežko in zato nevarno.

Ko vas bo to isto stvar vprašal pri 10 letih, se boste s tem strinjali, ker boste presodili, da to lahko stori, ker se je že dovolj naučil in uredil ter lahko to uredi brez nevarnosti in težav. Če pa bi vas to vprašal pri 16-ih letih, bi ga pa debelo pogledali in se začudeno vprašali: "Kaj je narobe z mojim otrokom?"

Če se vprašate, kaj se je pri otroku moralo spremeniti za vašo spremembo odnosa do tega, ali gre lahko po bombone ali ne, boste spoznali, da to ni bila moč ali vzdržljivost, temveč občutek, kontrola, usklajenost, učinkovitost in urejenost pri njem. Učinkovitost je osnova za življenje brez bolečin in nam omogoča učinkovito zmanjševanje in ustavljanje Entropije. Z opazovanjem in izboljševanjem učinkovitosti ustvarjamo pogoje za življenje, rast in veselje.

In vedno bolj kot boste poznali in spoštovali pomen učenja na urejenost, kompleksnost in učinkovitost, bolj boste znali zmanjšati odvisnost, da tehnologija prevzema skrb za učinkovito vestno delo. Tako ohranimo osebno svobodo, želje, cilje in sposobnosti ter veščine, da si jih izpolnimo in dosežemo. Z vsemi pravicami in dolžnosti, ki iz tega izhajajo.

Zato dajem tolikšen poudarek pri AEQ vajah® na povečanje urejenosti kompleksnosti in učinkovitost gibov. Skozi njih postopoma nazaj spoznamo in izboljšamo sposobnost z manj truda, a več občutka, znanja in radovednosti poučevali učinkovitost gibov. To poskušamo prenesti v svoje življenje ter z leti postati boljši, modrejši in učinkovitejši ter tako držati entropijo pod nadzorom.

Aleš Ernst, avtor AEQ metode in avtor AEQ dihanja

Preberite si še: Aleš Ernst: "Oče bi moral s svojim vedenjem omogočiti ženski, da ima dovolj sproščeno nosečnost"

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu