Ugasnite božične lučke pred spanjem in pomagali boste tako ljudem, kot tudi okolju

Več je razlogov, zakaj je pametno pred spanjem ugasniti praznično osvetljavo v domu. Sedaj pa vas iniciativa Zadnji ugasne lučke projekta LIFE IP Care4Climate vabi, da jih ne ugasnete samo v resničnem, ampak tudi v virtualnem svetu. Ker potem se zgodi nekaj čudovitega. 

Ugasnite božične lučke pred spanjem in pomagali boste tako ljudem, kot tudi okolju (foto: Profimedia) Profimedia
20. 12. 2022 | Promocijsko sporočilo

Smo na vrhuncu prazničnega razpoloženja in zagotovo imate dom že primerno okrašen za vse radosti, ki vas čakajo v pričakovanju božiča in novega leta. A ta prekrasni dom, obsijan s prazničnimi lučkami, je lahko tudi vir smotrne in nadvse pozitivne navade – ugašanju lučk čez noč. 

Pobuda nosi naziv, ki pove vse – Zadnji ugasne lučke. Ker ni potrebno, da praznične lučke doma, v pisarni in drugih okrašenih prostorih, gorijo tudi, ko spimo ali pa ko je prostor prazen, lahko za prihranek energije in ohranitev okolja pridružimo tej iniciativi in tudi prazničnim lučkam čez noč dovolimo malce počitka.

»Vsakdo lahko z ugašanjem lučk zelo enostavno prispeva k prihranku električne energije, na dolgi rok pa tako vsi prispevamo k odgovornejši rabi energije in naravnih virov, prihranku energije in ohranitvi okolja,« sporočajo pri projektu LIFE IP Care4Climate, ki je zastavljen kot celostni koncept za ozaveščanje, izobraževanje in usposabljanje ključnih akterjev na področju trajnosti v vseh panogah.

Lucke

Več kot le navada

Če ste tako zadnji, ki se po dolgem dnevu odpravite v posteljo ali pa ste tisti marljivi garač, ki poslednji zapušča pisarno, le preprosto ugasnite praznično osvetlitev. Naj po nepotrebnem ne sveti celo noč. Ta praksa potem hitro postane navada, da bi postala še kaj več, pa je ob tem dodana še dobrodelna nota

Praznične lučke lahko simbolno ugasnete tudi virtualno. Skočite na spletno mesto projekta Zadnji ugasne lučke in z le enim klikom ugasnite praznične lučke, saj je vsak »ugasek«, kot temu prisrčno pravijo, vreden 1 evro, namenjen nakup varčnih žarnic za energetsko ogrožene družine. 

Projekt deluje v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, s projektom pa se lahko še bolje spoznate na www.care4climate.si in www.samo1planet.si.  

Preberite več na Metropolitan.si