Ureditev spalnice po načelih vastuja

Vastu je znanje o celostnem pristopu k oblikovanju prostora, ki pravi, da smo sami odgovorni za kakovost življenja, ki jo lahko močno izboljšamo tudi s pravilno ureditvijo doma. Poznavalka vastuja svetuje, kako urediti spalnico, da bo v njej stekla življenjska energija.

Ureditev spalnice po načelih vastuja (foto: promocijsko) promocijsko
24. 1. 2012

Spalnica bi morala biti prostorna, morala bi dihati in biti zračna

Sama pri vsakem vastu svetovanju veliko pozornost namenim ureditvi spalnice. Tako spalnice odraslih kot tudi otrok. Spalnica bi morala biti prostorna, morala bi dihati in biti zračna. Ne priporočam postaviti v spalnico preveč težkih elementov, če pa so že, naj bodo omare pospravljene. Poskusite jih najprej pospraviti tako, da se ločite od oblek, ki so vam premajhne ali prevelike ali ki jih niste oblekli že vsaj leto dni.

Ločevanje od starega je zelo pomembno, saj le tako naredimo prostor novemu.

Če je le možno, poskusite središčni del prostora pustiti prost in odprt, saj se v tej središčni točki shranjuje energija in se od tu razpošilja po prostoru. Če imate manjšo spalnico, ko ni možnosti za prost središčni del, je zelo pomembno, da se na drugačen način označi element prostora v njem. Eden izmed načinov je, da v prostor vnesete obliko romba (morda izrisanega na tleh, na stropu ali kot obliko preproge). To so korekcijski ukrepi, s katerimi si pomagamo takrat, ko večje spremembe v stanovanju niso možne, nam pa zelo lepo pomagajo povrniti ravnovesje v prostor.

Jug - najprimernejše mesto za spalnico odraslih

Po splošnih naravnih zakonitostih je najprimernejše mesto za spalnico odraslih področje juga in jugozahoda, saj tu vlada element zemlje, ki nam pomaga zagotoviti miren in trden spanec. Če si zakonca ali mladi par želita imeti otroka ali so morda pri tem težave, bi bila zelo ugodna postavitev spalnice na vzhod, saj je to področje plodnosti, življenja, ustvarjanja.

Prav tako je vzhod tudi najprimernejša smer za otroke. Tudi če spalnica otrok ni na vzhodu, je zelo pomembno, da je vzhod tista smer v prostoru, ki je odprta, saj od tu prihajo znanje, vitalnost, energija in ustvarjalnost.

Vendar so to zgolj splošne naravne zakonitosti, ki jih je treba povezati s tem, kar ustreza posamezniku. Najprimernejše individualno mesto za spalnico (ali katerikoli drugi prostor) pa dobimo s pomočjo natalne karte oziroma slike neba v trenutku našega rojstva.

Natalna karta je čudovita slika, ki nam da vplogled v naše posebnosti, naše danosti, v nas same, take, kot resnično smo. Iz nje lahko izračunamo, katera je tista smer, ki nam individualno najbolj ustreza za spalnico in za položaj postelje v njej, ki je prav tako zelo pomemben.

Spanje z glavo proti jugu je zelo ugodno, saj je jug področje tamasa, negibnosti in prinaša globok in miren spanec. Veliko manj se priporoča spati z glavo proti severu. To se lahko razloži tako s poznavanjem naravnih zakonitosti kot tudi fizikalno.

Iz severa k nam priteka magnetna sila in z vidika našega telesa je naš severni pol zgoraj, pri glavi. Tako pride do odboja zemeljskega magnetnega polja z magnetnim poljem človeka, kar vznemirja spanec.

Prav tako je treba paziti pri spalnici na področju JV, ki je povezan z elementom ognja,in spalnici na področju SZ, ki je povezan z elementom zraka. Če je spalnica na teh smereh in ni možnosti za zamenjavo, moramo paziti, da postelja znotraj nje ni nameščena v JV ali SZ kot, saj bi to lahko povečalo element ognja na JV ali zraka na SZ.

A kaj narediti takrat, ko večjih sprememb v prostoru ni možno narediti, ko ni možno zamenjati prostorov ali spremeniti smeri postelje? več na www.aktivni.si

Tina Pipan
vastu in djotiš svetovalka
svetovalka bachove cvetne terapije
www.eroja.si